O πλανήτης αναμένει την συνάντηση Πούτιν-Τραμπ – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των 2 υπερδυνάμεων

O πλανήτης αναμένει την συνάντηση Πούτιν-Τραμπ – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των 2 υπερδυνάμεων

Οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες του πλανήτη και όχι μόνο υπό τον όρο της δύναμης που έχουν τα έθνη που καθοδηγούν αλλά και γιατί διαθέτουν μακράν εκ των πιο πληθωρικών προσωπικοτήτων, συναντιούνται σήμερα στο Ελσίνκι σε μια συνάντηση από την οποία αν και πολλά θα συζητηθούν λίγα πράγματα αναμένεται να προκύψουν.

Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον θα είναι «χημεία» των 2 ηγετών που υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιζε τον μέγιστο ρόλο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας αλλά το έχουμε πει αρκετές φορές:

Ο Ν.Τραμπ δεν κυβερνάει τις ΗΠΑ μόνος του… έχει και το «βαθύ αμερικανικό κράτος» το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ως προς τις αμερικανορωσικές σχέσεις και πρακτικά ουδέποτε ήθελε να έχει καλές σχέσεις με την Μόσχα ούτε καν αυτές του αμοιβαίου συμφέροντος

Πλούσια είναι η ατζέντα των συνομιλιών, στην οποία, όμως, θα κυριαρχήσουν οι αμερικανορωσικές σχέσεις που έχουν πληγεί, λόγω της συνεχούς αμερικανικής επιθετικότητας και της υποτιθέμενης ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016 με βάση την οποία κέρδισε ο Ν.Τραμπ.

Λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδος, το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκωτία όπου ο Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ουκρανία, Συρία και πυρηνικά περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Για την Συρία είναι σαφές ότι θα επιχειρηθεί να οριστούν οι ζώνες επιρροής των δύο υπερδυνάμεων στη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν οι Αμερικανοί θα κρατήσουν τον έλεγχο στα εδάφη που κατέχονται από τους Κούρδους ενώ η Ιντλίμπ θεωρείται τελειωμένη υπόθεση καθώς οι Τούρκοι έχουν συμφωνήσει με τους Ρώσους με κάθε τρόπο και μέσον η περιοχή να περάσει υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

Όσο για την Ουκρανία, εάν ο Ν.Τραμπ θέσει θέμα Κριμαίας γνωρίζει από τώρα την απάντηση την οποία θα λάβει από τον Β.Πούτιν και θα είναι «Νιέτ».

Άλλωστε ο πληθυσμός της Κριμαίας θέλει να είναι μόνο με την «Μητέρα Ρωσία» έχει αμιγώς ρωσική εθνική συνείδηση, ενώ τα παιδιά τα τελευταία 4 χρόνια μεγαλώνουν με αμιγώς ρωσική εκπαίδευση και δεν μαθαίνουν ουκρανικά παρά μόνο ρωσικά. Ακόμα κι αν κάποτε επαναλαμβάνονταν το δημοψήφισμα του 2014 πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα προέκυπτε.

Παρόλα αυτά ίσως ζητηθεί κάποτε από τους Αμερικανούς, για τα «μάτια του κόσμου» για να αποδεχτούν την de facto ανάκτηση της Κριμαίας από την Μόσχα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν και το θέμα των Ρώσων πρακτόρων, που κατηγορούνται για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει σκεφτεί εάν θα ζητήσει την έκδοσή τους.

Η Φινλανδία, ζει ήδη στο ρυθμό της επικείμενης συνόδου, με εκατοντάδες διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους του Ελσίνκι φωνάζοντας συνθήματα κατά των δύο ηγετών.

Η επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο προκάλεσε νέες δονήσεις, καθώς η Τερέζα Μέι αποκάλυψε τη συμβουλή που της έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει στο Brexit.

O Αμερικανός πρόεδρος, καταφέρθηκε κατά της Ε. Ε και σε συνέντευξή του στο CBS, αποκαλώντας την εχθρό όσον αφορά στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις.

Στη συνέντευξη αυτή, που παραχωρήθηκε το Σάββατο και μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εθχρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα… Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε.

Άμεση ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

«Αμερική κι Ε.Ε είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί, διαδίδει ψευδείς ειδήσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/eucopresident/status/1018511452242612224

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.