Προσέγγιση Τουρκίας με EE – Προσπάθεια διαμεσολάβησης ή πισώπλατο χτύπημα στις ΗΠΑ;

Προσέγγιση Τουρκίας με EE – Προσπάθεια διαμεσολάβησης ή πισώπλατο χτύπημα στις ΗΠΑ;

Μετά την είδηση για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών ήρθε η είδηση για την τηλεφωνική επικοινωνία, Μέρκελ και Ερντογάν.

Στη συνομιλία αυτή, συμφώνησαν σε συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Τουρκίας και Γερμανίας για να συζητήσουν την ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας.

Οι παραπάνω κινήσεις συνθέτουν μία προσπάθεια από τη μεριά της Τουρκίας να προσεγγίσει την ΕΕ σε μία περίοδο που ψάχνει οικονομικό στήριγμα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η Γερμανία είναι μία χώρα που λόγω των πολύ ισχυρών βιομηχανιών που διαθέτει, κινείται στη διεθνή σκηνή με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα κράτη.Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την ΕΕ στην οποία η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο.

Κι αν το γερμανικό οικονομικό συμφέρον και το συμφέρον της Ένωσης πλήττεται από την πτώση της λίρας δεν αποκλείεται να δούμε κάποιου είδους συμφωνίας μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας η ΕΕ και Τουρκίας και «άδειασμα» των ΗΠΑ. Βέβαια μπορεί να δούμε και μία προσπάθεια διαμεσολάβησης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεων.

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύματα ήθελαν την ΕΚΤ αλλά κι αρκετές χώρες τις ένωσης όπως η Ολλανδία να είναι ιδιαίτερα ανήσυχες από τις οικονομικές επιπτώσεις στην Τουρκία. Ακολούθησαν δηλώσεις τις Μέρκελ για το συμφέρον της Γερμανίας να υπάρχει ευημερία στην Τουρκία, αλλά και οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι η απελευθέρωση Γερμανών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές θα βοηθούσε να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.

Τις κινήσεις γεφύρωσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ επιβεβαίωσε και το Μαξίμου με την ανακοίνωσή του πριν λίγες ώρες, στην οποία έκανε λόγω για «προσπάθεια επανεκκίνησης από μεριά της Τουρκίας των σχέσεων με ΕΕ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.