Κομισιόν: Εκ νέου αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για το προσφυγικό – 2,9 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί

Κομισιόν: Εκ νέου αποδέσμευση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για το προσφυγικό – 2,9 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί

Εν μέσω «πυρετωδών» διαδικασιών εξελίσσεται από την Ε.Ε. η συνέχιση της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, με την εκταμίευση των προγραμματισμένων κονδυλίων· βάσει και της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για την πρόοδο του «Μέσου Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία», από το συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2016-2017 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 2,9 δισ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 48 έργα αξίας άνω των 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί 811 εκατ. ευρώ. Οι πιο πρόσφατες χορηγίες περιλαμβάνουν την υπογραφή σύμβασης κοινωνικοοικονομικής στήριξης των προσφύγων, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία, μέσω της κατάρτισης γλωσσών και άλλων δεξιοτήτων. Επίσης, έχει χορηγηθεί επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 714 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την κοινωνική ασφάλεια εξακολουθεί να επιταχύνεται, με περισσότερους από 680.000 πρόσφυγες να υποστηρίζονται σήμερα, ενώ στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, ανέφερε ότι το Μάρτιο υπογράφηκε με τη UNICEF σύμβαση για την εκπαίδευση, με στόχο την εγγραφή 230.000 μαθητών μέχρι το τέλος του 2017. Ο Χ. Στυλιανίδης ανέφερε, επίσης, ότι το πρόγραμμα για τη μεταφορά μετρητών για την εκπαίδευση έχει ήδη φθάσει σε οικογένειες που απαριθμούν συνολικά 56.000 παιδιά πρόσφυγες. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ», δήλωσε ο Κύπριος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «μαζί με τους εταίρους μας και την τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε βοήθεια, αίσθημα αξιοπρέπειας και ελπίδα στους ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία δημιουργήθηκε το 2015, ανταποκρινόμενη στην έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σημαντική πρόσθετη οικονομική στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία. Ο προϋπολογισμός ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2016-2017 αποτελείται από 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 2 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.