Ευρωπαϊκές πηγές: Προς το καλοκαίρι του 2018 οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ευρωπαϊκές πηγές: Προς το καλοκαίρι του 2018 οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Προς το καλοκαίρι του 2018 θα πρέπει να αναμένονται οι όποιες αποφάσεις για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, καθώς όπως εκτιμούν ευρωπαϊκές πηγές, οι Φθινοπωρινές κάλπες στη Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα.

«Ούτε μετά από τις γερμανικές εκλογές αναμένονται εξελίξεις στο ελληνικό Χρέος. Πάμε για το τέλος του Προγράμματος», αναφέρουν στο iefimerida ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις μετεκλογικές συνεργασίες στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις ότι το CDU της Α. Μέρκελ θα επικρατήσει στις κάλπες του Φθινοπώρου κι ότι προσανατολίζεται σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους του FDP, αυτό- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- θα δυσκολέψει πολύ τους χειρισμούς των ευρωπαϊκών θεσμών γύρω από το ελληνικό ζήτημα, με δεδομένη και δεδηλωμένη την αρνητική στάση του FDP.

Σε κάθε περίπτωση, η απομάκρυνση της όποιας εξειδίκευσης των μέτρων ελάφρυνσης, αδυνατίζει και την προοπτική έστω καθυστερημένης ένταξης στο QE. Ήδη στην κυβέρνηση υπάρχει υποχρεωτική αλλαγή του αφηγήματος, με βασικό άξονα την έξοδο στις αγορές χωρίς δεκανίκια. Αν και η συγκυρία χαρακτηρίζεται ως θετική, λόγω της μεγάλης αποκλιμάκωσης των τιμών στις αγορές ομολόγων, η πρώτη δοκιμαστική έκδοση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να στρώσει το έδαφος και για τις επόμενες εκδόσεις, που δεν μπορούν να καθυστερήσουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αναμένεται ευρεία συντονιστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αν και θα αναλυθούν όλα τα τεχνικά δεδομένα, η απόφαση για το πότε θα γίνει η έκδοση, θα είναι πολιτική.

Κι αν για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων η εφεξής πορεία είναι μονόδρομος και περνάει υποχρεωτικά μέσα από την πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να πειστούν οι αγορές, οι καθυστερήσεις και πολύ περισσότερο η απώλεια του QE δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις τράπεζες, οι οποίες βλέπουν το φτηνότερο δανεισμό με την «ομπρέλα» της ΕΚΤ να απομακρύνεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.