ΥΠΟΙΚ:Aναμένεται νέα πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

ΥΠΟΙΚ:Aναμένεται νέα πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Τροποποίηση των κανόνων της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης και αύξηση των πιστωτικών ιδρυμάτων στα διαθέσιμα τους, αναμένεται να προτείνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό με σκοπό να καλυφθεί ο κίνδυνος, στην περίπτωση που τα νέα δάνεια που χορηγούν δεν εξυπηρετούνται, σύμφωνα με το προσχέδιο ενός εγγράφου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν είχαν προτείνει ποτέ μέχρι σήμερα να αλλάξουν οι κανόνες λειτουργίας των τραπεζών και να δημιουργηθούν κεφαλαιακές ασπίδες ανάσχεσης για την αντιμετώπιση του κινδύνου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εγείρουν οι τραπεζικές χορηγήσεις που δεν εξυπηρετούνται για τους ισολογισμούς πιστωτικών ιδρυμάτων σε ορισμένα κράτη μέλη, κάτι που θεωρείται ότι απειλεί όλη την ΕΕ, εξαιτίας του ρίσκου διάχυσης μιας τραπεζικής κρίσης.

Στο συμβούλιό τους την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ζητήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλιπών κεφαλαίων για την κάλυψη των κινδύνων που απορρέουν από τα νέα δάνεια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η ισπανική Banco Popular και δύο μικρές ιταλικές τράπεζες που εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο βρέθηκαν σε μια κατάσταση που δεν ήταν σε θέση να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή ενέκρινε την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena από το ιταλικό δημόσιο με ένα ποσό ύψους 5,4 δισεκ. ευρώ για να καλυφθεί το κεφαλαιακό κενό που προκάλεσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Παρότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 4,8% του συνόλου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ζητήσουν να συσταθούν εθνικές εταιρείες διαχείρισης πόρων ώστε να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.