Α.Μέρκελ από Βρυξέλλες: «Να ”παγώσουν” τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε»

Α.Μέρκελ από Βρυξέλλες: «Να ”παγώσουν” τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε»

Συνεχίζεται η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Για μια ακόμα φορά, δεν αναμένονται -σημαντικές- αποφάσεις, καθώς το μέχρι πρότινος κυρίαρχο ζήτημα του Brexit παραμένει στάσιμο, αφού δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εστιάζουν πλέον στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, στην κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα, στο όραμα Μακρόν για την ΕΕ του μέλλοντος, αλλά και στις εξελίξεις αναφορικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να προκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 Συνόδων Κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το Brexit. Παράλληλα, προτού σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και μετά τις αυστριακές εκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος προσήλθε στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός υπουργού Οικονομικών για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.

«Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί. Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η χώρα έχει κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ όσον αφορά στο προσφυγικό.

Κάλεσε ωστόσο τους αξιωματούχους της ΕΕ να «παγώσουν» τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας. «Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο, παραπέμποντας στις μαζικές εκκαθαρίσεις από το καθεστώς Ερντογάν, που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Αναφερόμενη, δε, στο Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την… «πρόοδο που έχει σημειωθεί». Κάτι ανάλογο έκανε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στη «μετά Brexit» εποχή.

Στήριξη από Γερμανία και Γαλλία για την Καταλονία

Την απερίφραστη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση εξέφρασαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που η κυβέρνηση Ραχόι σχεδιάζει να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

«Ελπίζουμε ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ, ενώ μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία έστειλε και ο Μακρόν, ο οποίος θα έχει και συνάντηση με τον Μαριάνο Ραχόι.

Βέλγιο και Λουξεμβούργο τόνισαν, από την πλευρά τους, την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου ανάμεσα σε Μαδρίτη και Καταλονία, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η βία δεν αποτελεί λύση.

Η πρώτη φάση της Συνόδου ολοκληρώθηκε. Συζητήθηκαν τα θέματα μετανάστευσης, ιδιαίτερα ως προς την υποστήριξη της Ιταλίας, η οποία για άλλη μια φορά πιέζεται από τις μεταναστευτικές ροές από την Βόρεια Αφρική.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε πως στη συζήτηση για το μεταναστευτικό οι ηγέτες της ΕΕ είδαν για πρώτη φορά μια «πραγματική ευκαιρία» να αποκλείσουν την οδό της κεντρικής Μεσογείου για την παράτυπη μετανάστευση.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μαζί με τον Ιταλό και τον Ισπανό ομόλογό του, τόνισαν κατά τη διάρκεια των διεργασιών τη σημασία της επέκτασης της δράσης της ΕΕ για τη δημιουργία νομίμων διόδων μετανάστευσης, ενώ ζήτησαν να ενισχυθεί η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου και το θεματολόγιο που προτείνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις ερχόμενες Συνόδους Κορυφής μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019.

Ερωτηθείς για την Καταλονία, ο πρόεδρος Τουσκ ανέφερε πως είναι σε επικοινωνία με τον Μαριάνο Ραχόι και πως η κατάσταση στην Ισπανία είναι μεν «ανησυχητική», αλλά υπενθύμισε πως το θέμα αυτό είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας και η ΕΕ, παρά τις προσωπικές απόψεις του καθενός, δεν θα παρέμβει.

Η… παρατυπία Γιούνκερ

Ένα ιδιότυπο λάθος έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με το τέλος της πρώτης φάσης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ, αναφερόμενος στη συζήτηση για τη μετανάστευση και στη δουλειά που κάνει ο Επίτροπος για Ανθρωπιστική βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, λησμονώντας το όνομα του Επιτρόπου, είπε «ο Χρήστος από την Κύπρο». Αμέσως όμως διόρθωσε τη… χαριτωμένη παρατυπία του, αναφέροντας τον Επίτροπο με το κανονικό του όνομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.