Ανήκουστο: Εορτασμός κατάκτησης περιοχής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απ’ την Οθωμανική Αυτοκρατορία! (φωτό, βίντεο)

Ανήκουστο: Εορτασμός κατάκτησης περιοχής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απ’ την Οθωμανική Αυτοκρατορία! (φωτό, βίντεο)

Το 1463 ο σουλτάνος Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατέκτησε την περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για τα νικητήρια οργάνωσε ένα πανηγύρι για τους στρατιώτες του που έλαβε την ονομασία ‘Φετίχ’ (Fetih Şenlikleri) στο πιο δυτικό μέρος το οποίο είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σήμερα, η Ισλαμική Ένωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης οργάνωσε παραδοσιακό πανηγύρι για να γιορτάσει την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς, οι οποίοι διέδωσαν τον μουσουλμανισμό στην πατρίδα τους.

Οι κάτοικοι και οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ φορούν φέσι και φέρουν οθωμανικά λάβαρα για να θυμίζουν την κατάκτηση. Όλοι αυτοί έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης Donji Kamengrad πριν καταλήξουν μπροστά στο τζαμί.

Εκεί, την Παρασκευή, εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν για την προσευχή με το μουφτή της περιοχής Αχμέτ Αντίλοβιτς, υμνώντας τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, τον κατακτητή.

Ο Αντίλοβιτς στην ομιλία του είπε ότι πρέπει να διατηρούν τις παραδόσεις γιατί αλλιώς μπορεί να χαθεί η ταυτότητα τους. «Για το λόγο αυτόν έχουμε πίστη στις παραδόσεις μας και στη χώρα μας, για να διατηρήσουμε τη μουσουλμανική ταυτότητά μας στις μελλοντικές γενεές», είπε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται από το Ισλάμ και έχουν μεγάλη σημασία για τους Βόσνιους και τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Οι πνευματικές αξίες της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης είναι ότι πιο σημαντικό έχουμε μέσα στην πολυπολιτισμικότητα, τη συνύπαρξη και την αλληλεγγύη», είπε.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο Τούρκος πρέσβης στη Βοσνία, Χασάν Αλτί, που τόνισε ότι «ο ερχομός του Ισλάμ σήμαινε ότι πολλοί άνθρωποι επέλεξαν τότε το Ισλάμ, το οποίο δεν είναι μόνο πίστη, αλλά και κουλτούρα και πολιτισμός, συμπεριφορά και τρόπος ζωής»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.