Ξεκινά η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Κύπρο: Διασυνδέεται με Αίγυπτο

Ξεκινά η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στην Κύπρο: Διασυνδέεται με Αίγυπτο

O κύβος ερρίφθη για την Κύπρο καθώς ξεκινά η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το οποίο θα διασυνδεθεί με την Αίγυπτο

«Κύπρος και Αίγυπτος θα υπογράψουν κατά τις επόμενες εβδομάδες συμφωνία για την διασύνδεση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων Αφροδίτη, που βρίσκεται στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, με την Αίγυπτο» όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ ελ-Μολλά.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 οι δύο χώρες υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο προς υγροποίηση στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου και επανεξαγωγή στην Ευρώπη και άλλες αγορές.

Οι δύο χώρες σχεδιάζουν να διασυνδέσουν το κοίτασμα Αφροδίτη με τις αιγυπτιακές μονάδες υγροποίησης, που βρίσκονται στις πόλεις Ίντκου και Νταμιέττα.

Στις 20 Νοεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επισκέφθηκε την Κύπρο και συζήτησε τη δημιουργία αγωγού για μεταφορά αερίου στην Αίγυπτο από το κοίτασμα Αφροδίτη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες την Αίγυπτο για το ζήτημα αυτό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ χαιρέτισε τη μεταφορά του κυπριακού αερίου, είτε μέσω των αγωγών με την Ιορδανία είτε μέσω μονάδων υγροποίησης αερίου υψηλής χωρητικότητας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αίγυπτος, επιχειρεί να εξασφαλίσει αυτάρκεια σε φυσικό αέριο και προσβλέπει να καταστεί το ενεργειακό κέντρο της Μέσης Ανατολής, με τη χώρα να σχεδιάζει τον τερματισμό της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τον Ιούνιο του 2018, μετά τις μεγάλες ανακαλύψεις φυσικού αερίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.