Οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μετά από 31 χρόνια

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μετά από 31 χρόνια

Oι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως πρόκειται να προχωρήσουν σε άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων το οποίο κρατά από το 1987 με την κατάθεση στην αμερικανική Γερουσία σχετικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, με την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα πριν προχωρήσουν σε μια ιστορική κίνηση που αναβιβάζει πλέον την Κύπρο σε στρατηγικό τους εταίρο στην περιοχή

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μενέντεζ για να συνεχίσει:

«Με την Κύπρο να επιδιώκει να εμβαθύνει τη στρατηγική της εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και οικονομίας να αρθεί το απαρχαιωμένο εδώ και δεκαετίες εμπάργκο όπλων, το οποίο δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας της Ουάσιγκτον στη Μεσόγειο»,

Τέλος, ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως η άρση του εμπάργκο βρισκόταν ως διαδικασία σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, ενώ μόλις στις 18 Μαίου ο Κύπριος ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη είχε επισκεφθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry Truman.

Για ποια όπλα ενδιαφέρεται η ΕΦ

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΦ ενδιαφέρεται για μια σειρά από οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ τα οποία είναι εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II για την αντικατάσταση του ενός πλέον (μετά την απώλεια του άλλου) PC-9.

Ακόμη ζωηρό είναι το ενδιαφέρον για την προμήθεια τροχοφόρων οχημάτων Stryker για τον εξοπλισμό 3 Μ/Κ Ταξιαρχιών οι οποίες χρησιμοποιούν τα απαρχαιωμένα ΕΕ-9 Cascavel, οχημάτων MRAP, Α/Τ βλημάτων Javelin ενδεχομένως και παραχώρησης Α/Κ Μ109 για την αντικατάσταση παλαιών Ρ/Κ πυροβόλων γιoυλγκοσλαβικής κατασκευής.

Την ίδια ώρα η άρση του εμπάργκο θα επιτρέψει και στο Ισραήλ να προσφέρει στην Κύπρο όπλα τα οποία χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία όπως αντιαεροπορικά, ή συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση την οποία εάν εκμεταλλευτεί σωστά η Λευκωσία θα βοηθήσει στην αύξηση της ισχύος της ΕΦ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.