ΗΠΑ: Συρρίκνωση του ισολογισμού και διατήρηση των επιτοκίων από τη Fed

ΗΠΑ: Συρρίκνωση του ισολογισμού και διατήρηση των επιτοκίων από τη Fed

Ξεκινά τον επόμενο μήνα η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, περίπου μια δεκαετία μετά την εφαρμογή του μέτρου λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η μείωση του ισολογισμού πρόκειται να γίνει σταδιακά, κατά 10 δισ. δολάρια τον μήνα. «Είναι γενικά πολύ προσεκτικοί. Άλλες χώρες προχώρησαν σε ποσοτική χαλάρωση και ακόμα παραμένουν κολλημένες. Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που προχωρά σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε πριν την ανακοίνωση της απόφασης ο αναλυτής στρατηγικής αγορών της MetLife, Ντριου Μάτους, στο Bloomberg.

Παράλληλα, η Fed άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 1%-1,25%, σημειώνοντας ότι θα γίνει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2017, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία από τους τυφώνες θα είναι προσωρινές.

«Οι τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία κατέστρεψαν πολλές κοινότητες και προκάλεσαν πολλά δεινά. Θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, αλλά η πρότερη εμπειρία έχει δείξει ότι οι τυφώνες είναι μάλλον απίθανο να αλλάξουν την πορεία της οικονομίας μεσοπρόθεσμα» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Fed.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και η χαμηλή ανεργία θα ωθήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό, στηρίζοντας τη σταδιακή σύσφιξης της πολιτικής της Fed.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.