ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οργή Τουρκίας κατά της S&P: «Είστε εργαλείο υπονόμευσης της χώρας μας» λέει ο αν. Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Σιμσέκ

Σφοδρή επίθεση κατά των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Μεχμέτ Σιμσέκ,κατηγορώντας τους ότι επιχειρούν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν στην πιο ευαίσθητη φάση της τουρκικής προεκλογικής περιόδου.

Μετά την απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο της Τουρκίας, ο κατά πολλούς, πιθανός διάδοχος του Ρ.Τ.Ερντογάν στη ηγεσία της Τουρκία, ο νεαρός, σχετικά τεχνοκράτης Μεχμέτ Σιμσέκμ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter του, τα εξής:

“Αξιολόγησαν με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, την τουρκική οικονομία για τον σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ενώ η επόμενη αξιολόγηση είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο Αύγουστο.

Γιατί άραγε; Και που στηρίζεται η απόφαση υποβάθμισης των τουρκικών ομολόγων; Σε παντελώς ψευδή και ανεπαρκή στοιχεία, Μήπως γιατί ο πραγματικός τους στόχος είναι να λειτουργήσουν επεμβατικά στις εσωτερικές πολιτικές μας διαδικασίες;”

Η S&P υποβάθμισε τα τουρκικά ομόλογα στο BB-/B από το ήδη πολύ αρνητικό BB/B (σχεδόν κατηγορία «junk», δηλαδή «σκουπίδια», κατηγορία όπου βρισκόταν η Ελλάδα το 2015), με σταθερή πρόβλεψη (εν προκειμένω το «stable outlook» έχει αρνητικό περιεχόμενο, υπό την έννοια ότι δεν βλέπουν προοπτική ανατροπής της αξιολόγησης).

«Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας», εξηγεί η ανακοίνωση του οίκου.

Κατά τον S&P, η υποβάθμιση αντανακλά επίσης τις «ανησυχίες» για την επιδεινούμενη θέση της Τουρκίας ως προς τις εξαγωγές και την αναταραχή «στον ιδιωτικό τομέα», που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό.

Ολα αυτά ενώ η τουρκική οικονομία αν και έχει υψηλό πληθωρισμό περί το 14%, έχει ελεγχόμενο έλλειμμα, η κατανάλωση εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, η ανάπτυξη μέχρι τα τέλη του 2017 ήταν στο 10% περίπου και ο Ρ.Τ.Ερντογάν, ανακοίνωνε “Τέρμα τα δάνεια σε δολάρια, από εδώ και εμπρός επιστρέφουμε στον χρυσό”!

Πάντως ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της τουρκικής πολεμική βιομηχανίας και η εκτόξευσή της σε υψηλά επίπεδα (ήδη έχει ξεπεράσει το Ισραήλ σε αρκετές κατηγορίες οπλικών συστημάτων), είναι η αλματώδης εξέλιξη της τουρκικής οικονομίας που έχει καταφέρει να χρηματοδοτήσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προγράμματα, αδιανόητα μέχρι πριν λίγα χρόνια για την Τουρκία.

Οπότε η έκταση της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο συναρτάται απόλυτα με την πορεία της τουρκικής οικονομίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και σίγουρα η πιο μεγάλη μάχη του Ρ.Τ.Ερντογάν έχει να κάνει με την οικονομία, για το αν θα μπορέσει να διατηρήσει το λεγόμενο «τουρκικό οικονομικό θαύμα» ή θα καταρρεύσει σαν «χάρτινος πύργος» με συνακόλουθο αποτέλεσμα, αν όχι την κατάρρευσή της, πάντως σίγουρα την καθυστέρηση ή και την ακύρωση πολλών προγραμμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.