Εμπορικός πόλεμος ξένων κατά ελληνικών βιομηχανιών κατασκευής αμυντικού υλικού – Τί καταγγέλλει ο ΣΕΚΠΥ

Εμπορικός πόλεμος ξένων κατά ελληνικών βιομηχανιών κατασκευής αμυντικού υλικού – Τί καταγγέλλει ο ΣΕΚΠΥ

Μετωπική σύγκρουση καταγράφεται πλέον μεταξύ των ελληνικών εταιρειών κατασκευής αμυντικού υλικού και των εφημερίδων ΤΑ ΝΕΑ και Παραπολιτικά, ιδίας ιδιοκτησίας.

Οι “εχθροπραξίες” ξεκίνησαν πριν δύο εβδομάδες με προσωπική επίθεση της εφημερίδας Παραπολιτικά, κατά του κύριου μετόχου του ομίλου της Theon Sensors, Κ.Χατζημηνά.

Συνεχίστηκαν με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ της περασμένης Παρασκευής, για το μεγάλο πρόγραμμα των διοπτρών ημέρας-νυκτός που κέρδισε στην Ελλάδα η Theon Sensors (είναι και η μοναδική κατασκευάστρια ελληνική εταιρεία τέτοιου υλικού) μετά από πωλήσεις 300 εκατ. ευρώ, ανάλογων συστημάτων στο εξωτερικό.

Και συνεχίστηκε από νέα επίθεση των Παραπολιτικών κατά άλλης εταιρείας του ομίλου, της Theon, της ISI, που κατασκευάζει το πρώτο ελληνικό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β Orion!

Στο άρθρο των ΝΕΩΝ απάντησε η Theon Sensors υπαινισσόμενη ότι συντάχθηκε από εμπορικό αντίπαλο της εταιρείας που συνεργάζεται με ξένη εταιρεία που έχει ηττηθεί σε διαγωνισμούς του εξωτερικού από την Theon.

Στο τελευταίο άρθρο των Παραπολιτικών, γινόταν και μια-μάλλον ακατανόητη-αναφορά στην απαλλαγή του ΦΠΑ των ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού που πωλούν υλικό στις ΕΔ, κάτι που μέχρι τώρα είχαν δικαίωμα μόνο οι ξένες εταιρείες που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς του ΥΠΕΘΑ!

Επίσης γινόταν αναφορά στο ίδιο δημοσίευμα στην σχετική τροπολογία για το πρόγραμμα των Ρ-3Β. Αν δεν υπήρχε αυτή η τροπολογία θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με δασμούς και ΦΠΑ… το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που υπέγραψε με τους Αμερικανούς.

Σήμερα με αφορμή το τελευταίο δημοσίευμα των Παραπολιτικών, παρενέβη ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού που έστειλε επιστολή με αυστηρό περιεχόμενο στην εφημερίδα και ξεκαθάριζε ότι η τροπολογία απαλλαγής του ΦΠΑ στις πωλήσεις πολεμικού υλικού από τους Ελληνες κατασκευαστές, στο ΥΠΕΘΑ ήταν πάγιο αίτημα πολλών ετών για να μπορέσουν μέσα στην ίδια τους την χώρα, να συναγωνιστούν τους ξένους!

Η επιστολή του προέδρου του ΔΣ του ΣΕΚΠΥ, Α.Ροζολή, έχει ως εξής:

“Ως Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) εκπροσωπώντας 112 Εταιρείες στον κλάδο αυτό, αναφερόμαστε στο δημοσίευμα σας της 29ης Ιουλίου 2017 στο οποίο η τελευταία τροποποίηση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την απαλλαγή του ΦΠΑ στα πλαίσια της Προσαρμογής της Ελληνικής Νομοθεσίας στις Διατάξεις της Οδηγίας ΕΕ 2016/881” φέρετε να ψηφίσθηκε επ’ ωφελεία συγκεκριμένων εταιρειών.

Δηλώνουμε πως η εν λόγω τροποποίηση όχι μόνο δεν αφορά κανένα συγκεκριμένο συμφέρον ή συγκεκριμένη εταιρεία αλλά αντιθέτως αποτελεί (μερική δυστυχώς μόνο προς το παρόν) ικανοποίηση ενός πάγιου αίτημα σύσσωμης της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα και με απλά λόγια επιτρέψτε μας να σας εξηγήσουμε τα εξής:

1. Η νομοθεσία της ΕΕ δίδει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της για την παροχή απαλλαγών από ΦΠΑ στην εισαγωγή αεροσκαφών που προορίζονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και το Δημόσιο γενικά, καθώς και αντικειμένων και υλικών εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε αυτά.

Απαλλάσσονται επίσης οι εργασίες κατασκευής, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης των παραπάνω αεροσκαφών, καθώς και των αντικειμένων που είναι ενσωματωμένα σε αυτά ή χρησιμοποιούνται για την εκμετάλλευση τους.

2. Πριν την συγκεκριμένη τροποποίηση, απαλλαγή για εργασίες επί αεροσκαφών λάμβαναν μόνοι οι κύριοι υποκατασκευαστές, δηλαδή ως επί το πλείστον οι ξένες εταιρείες, ενώ οι Έλληνες υποκατασκευαστές αυτών υποχρεώνονταν σε ΦΠΑ επί των εργασιών που εκτελούσαν στην χώρα και συνεπώς τιμολογούσαν τις αλλοδαπές προμηθεύτριες εταιρείες με το κόστος τους συν ΦΠΑ (το οποίο απέδιδαν μετά στο Ελληνικό Δημόσιο).

Οι ξένες εταιρείες συνήθως αρνούνται να καταβάλουν τον Ελληνικό ΦΠΑ (αφού δεν δύνανται να το συμψηφίσουν με Ελληνικό ΦΠΑ καθώς η δικιά τους πώληση απαλλάσσεται) ή εάν το πληρώσουν το διαχειρίζονται ως κόστος μετακυλίοντας το στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (είτε απευθείας είτε μέσω των κυβερνήσεων τους π.χ. στα πλαίσια κόστους προγραμμάτων FMS της αμερικανικής κυβέρνησης).

Ως αποτέλεσμα οι Έλληνες υποκατασκευαστές παρουσιαζόμαστε ακριβότεροι και λιγότερο ανταγωνιστικοί ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος χρηματοδότησης που αναλαμβάνουμε προκειμένου σε τακτά περιοδικά διαστήματα να αποδίδουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ.

3. Η συγκεκριμένη σύμβαση για τα αεροσκάφη Ρ-3 που υπεγράφη με την Αμερικανική κυβέρνηση αναφέρει ρητά (κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών) ότι οι τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ ή δασμούς (όπως συμβαίνει πάντοτε στις διακρατικές συμφωνίες).

Συνεπώς σε περίπτωση που δεν εκδιδόταν η σχετική τροπολογία για να συμπεριλάβει όλες τις ανωτέρω παραδοχές, το πρόγραμμα θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με δασμούς και ΦΠΑ, τους οποίους φυσικά θα καλείτο να πληρώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συνεπώς (όπως προκύπτει σαφώς από τα παραπάνω) με την εν λόγω τροπολογία όχι μόνο δεν ωφελούνται συγκεκριμένα μέρη αλλά αντιθέτως νομοθετείται προς την σωστή κατεύθυνση λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα τεχνικών υπερτιμήσεων εξαιτίας του ΦΠΑ και των δασμών των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εγχώριοι υποκατασκευαστές.

Διαχρονικό αίτημα και ευχή μας είναι αυτού του είδους η απαλλαγή να επεκταθεί στο σύνολο των μελλοντικών και υφισταμένων προμηθειών αμυντικού χαρακτήρα προκειμένου να μειωθεί το κόστος τους και να καταστεί η Ελληνική Αμυντική βιομηχανία περισσότερο ανταγωνιστική και ισχυρή.

Βάσει των ανωτέρω δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Άμυνας και Οικονομικών για αυτήν την τροποποίηση που αποτελεί πάγιο αίτημα και προς όφελος όλων των Ελληνικών εταιρειών του κλάδου μας.

Ελπίζουμε να δημοσιεύσετε την επιστολή μας και να στηρίξετε το διαφανές και θεσμικό ρόλο του κλάδου μας και είμαστε στην διάθεση σας όποτε έχετε ερωτήσεις η απορίες, πριν την αρνητική δημοσίευση τους που μόνο κακό μπορεί να κάνουν στην ελληνική βιομηχανία”.

Τι συμβαίνει; Οτι πρόκειται για εμπορικό πόλεμο είναι βέβαιο. Οτι έχουν βάλει επίσης “το δακτυλάκι τους” ξένες εταιρείες και εγχώριες αντιπροσωπείες, επίσης είναι σίγουρο και “ηλίου φαεινότερο”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά το θέμα του ΦΠΑ είναι “τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια”. Αν δεν είναι “ο σκύλος που ξέρει ξένες γλώσσες”, όπως λέει και το ανέκδοτο, είναι ο “εγχώριος” σκύλος που “νιαουρίζει” γιατί χάνουν οι ξένοι συνεργάτες του που αντιπροσωπεύει, την μοναδικότητα της μη χρέωσης με ΦΠΑ στις πωλήσεις στο ΥΠΕΘΑ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.