ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ποια μυρωδικά αντικαθιστούν το αλάτι για να το μειώσετε χωρίς να χάσετε γεύση! (φωτό)

Ποια μυρωδικά αντικαθιστούν το αλάτι για να το μειώσετε χωρίς να χάσετε γεύση! (φωτό)

Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν, επιπλέον, ενδείξεις που το συσχετίζουν και με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

Υπάρχει λόγος λοιπόν να γίνει για συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το αλάτι στο ελληνικό τραπέζι. Το αλάτι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκα, ή και αποξηραμένα μυρωδικά. Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών, αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες, όπως είναι τα αντιοξειδωτικά.

Βασικές συμβουλές – Προσοχή στις “κρυφές” πηγές επιπλέον αλατιού στη διατροφή σας

Κάποια συσκευασμένα μείγματα αποξηραμένων μυρωδικών περιέχουν αλάτι. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μείγματα μυρωδικών (και μπαχαρικών) χωρίς αλάτι.

Οι κύβοι, ή οι ζωμοί μαγειρέματος (που περιέχουν μυρωδικά) περιέχουν αλάτι, όπως και η σάλτσα σόγιας, καθώς και άλλες τυποποιημένες σάλτσες. Εάν χρησιμοποιήσετε κύβο, ή ζωμό μαγειρέματος, μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό.

Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες, ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο, ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.

Να αποθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο, ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.

Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του με μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις.

Ποια μυρωδικά ταιριάζουν σε κάθε “βασικό” φαγητό για να μειώσετε την χρήση επιπλέον αλατιού

Στον ακόλουθο πίνακα θα βρείτε προτάσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας για μυρωδικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί του αλατιού σε μερικά από τα πιο συνήθη φαγητά που γεμίζουν το ελληνικό τραπέζι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.