Την εξάρθρωση ενός παγκόσμιου εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN), που χρησιμοποιούσε χάκερ και έθετε σε κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η Europol.

Χθες, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ερευνητές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατάσχεσαν ή διέκοψαν τη λειτουργία τουλάχιστον 15 διακομιστών που φιλοξενούσαν ιστοτόπους, καθώς και τον ιστότοπο VPNLab.net, ο οποίος παρείχε στις εγκληματικές οργανώσεις προστατευμένες επικοινωνίες και πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία.

«Ο πάροχος VPN (…) χρησιμοποιούνταν για την διάπραξη σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως η ανάπτυξη λυτρισμικού και άλλες κυβερνοεγκληματικές δραστηριότητες. Πωλούν στο darkweb δεδομένα από πιστωτικές κάρτες που χακάρουν -Πώς δρουν οι απατεώνες, τα σημεία προσοχής
Η πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2008 ήταν «μια δημοφιλής επιλογή για χάκερ»

Πολλές έρευνες έδειξαν ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονταν την πλατφόρμα για να διανείμουν κακόβουλο λογισμικό, σχεδιασμένο να διεισδύει ή να διαταράσσει συστήματα υπολογιστών.

«Άλλες περιπτώσεις έδειξαν τη χρήση της υπηρεσίας για τη δημιουργία υποδομών και επικοινωνιών πίσω από εκστρατείες επιθέσεων με λυτρισμικό, καθώς και την πραγματική ανάπτυξή τους», τόνισε η υπηρτηεσία σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, εντοπίστηκαν περισσότερες από 100 εταιρείες που είχαν εκτεθεί σε κυβερνοεπιθέσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται με πιθανά θύματα κυβερνοεπιθέσεων για να μετριάσουν την έκθεσή τους, ανέφερε η Europol. Με επικεφαλής τη γερμανική αστυνομία του Ανόβερου, στην επιχείρηση συμμετείχαν ερευνητές από πολλές χώρες της ΕΕ, καθώς και ομόλογοί τους από τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.