H Γερουσία των ΗΠΑ πέρασε νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, το οποίο περιλαμβάνει τροπολογία στην οποία μπλοκάρει άμεσα τους πόρους για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία αν αυτή αγοράσει τους S-400.

Κλιμακώνει την πίεση το αμερικανικό Κογκρέσο προς τη Τουρκία μέσω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, ο οποίος πλέον επιβάλει νέους περιορισμούς στη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη Τουρκία, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που κλυδωνίζει τις σχέσεις της ‘Αγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο νομοσχέδιο, η παρούσα τροπολογία θα εμποδίσει αμέσως τη χρηματοδότηση για τη μεταφορά του F-35 έως ότου το υπουργείο Άμυνας μπορεί να πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα λάβει το S-400. Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έδειξε καμία ένδειξη ότι θα παραιτηθεί από την αγορά S-400.

Παρ όλα αυτά η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ για τα πρώτα δύο F-35 συνεχίζεται κανονικά, ενώ οι πρώτες παραλαβές των F-35 από την Τουρκία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε ένα χρόνο οπότε η υπόθεση έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει:

δ) Κανένας πόρος που έχει διατεθεί ή άλλως διατεθεί από την παρούσα Πράξη και από προηγούμενες πράξεις που καταβάλλουν πιστώσεις για το Υπουργείο Εξωτερικών, τις ξένες επιχειρήσεις και συναφή προγράμματα, μπορεί να διατεθεί για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς της F-35 αεροσκάφη στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αμυντικών ειδών ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τέτοια αεροσκάφη, μέχρις ότου ο υπουργός βεβαιώσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν αγοράζει το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και δεν θα αποδεχθεί την παράδοση συστήματος.

Στο τμήμα 7046 της έκθεσης επισυνάπτεται η ακόλουθη υπό τον τίτλο “Τουρκία”:

Το αργότερο 30 ημέρες μετά τη θέση σε ισχύ της πράξης, ο Secretary of State θα υποβάλει έκθεση στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, η οποία θα περιλαμβάνει: (1) τον καθορισμό εάν η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πραγματοποιήσει πληρωμές στη Ρωσία για την αγορά του S-400 σύστημα πυραυλικής άμυνας · (2) τον αριθμό των συστημάτων που η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένει να αγοράσει · (3) το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης αυτού του συστήματος. (4) την αξία δολαρίων των εν λόγω συστημάτων που αναμένεται να αγοράσει η κυβέρνηση της Τουρκίας και ανάλυση της χρηματοδότησης για την αγορά (συμπεριλαμβανομένης της αυτοχρηματοδότησης ή της χρηματοδότησης με δάνεια από τη Ρωσία ή άλλες πηγές) · (5) περιγραφή των μέτρων που έχει λάβει ο Γραμματέας για να αποτρέψει την κυβέρνηση της Τουρκίας από την αγορά αυτού του συστήματος και περιγραφή των μέτρων που ελήφθησαν για την ενθάρρυνση της αγοράς ενός εναλλακτικού συστήματος · και (6) αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η λειτουργία του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 και των αεροσκαφών F-35 θα επηρέαζαν μαζί την ασφάλεια του αεροσκάφους F-35. Η έκθεση που απαιτείται βάσει του παρόντος εδαφίου υποβάλλεται σε μη ταξινομημένη μορφή, αλλά μπορεί να περιέχει διαβαθμισμένο παράρτημα, ανάλογα με τις ανάγκες.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή των ΗΠΑ που είχαν ξεκινήσει από κοινού την εκστρατεία για την παρεμπόδιση της πώλησης των F-35 στη Τουρκία καλωσόρισαν την εγκατάλειψη της «ήσυχης διπλωματίας» εκ μέρους των ΗΠΑ και ευχαρίστησαν τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη προσπάθεια να συμπεριληφθεί η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, η Γερουσία καθιστά σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον πάστορα Μπράνσον. Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τον Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία είναι μόνο στο όνομα σύμμαχος.

Όλη η αμερικανική κυβέρνηση – το υπουργικό συμβούλιο και το Κογκρέσο – εγκατέλειψαν την αποτυχημένη προσέγγιση της ήσυχης διπλωματίας με την ‘Αγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τώρα ότι είναι ένας «αφοσιωμένος σύμμαχος» με δράσεις, και όχι μόνο με δηλώσεις στις αμερικανικές εφημερίδες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Επίσης η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διεμήνυσε πως η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400από συμμάχους της σε όλο τον κόσμο,

Σε αντίθετη περίπτωση, η Νάουερτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις κατά οποιασδήποτε χώρας αγοράσει ρωσικούς S-400.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκβιασμό έχει χαρακτηρίσει τις απειλές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεττίν Κανικλί και καλεί τις ΗΠΑ να μην μπλοκάρουν ως αντίποινα την παράδοση των νέων μαχητικών F-35στη χώρα του.