Το πολωνικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα υπογράψει τελικά την συμφωνία για την προμήθεια 32 μαχητικών F-35 με τις ΗΠΑ.

“Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις και παραμένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες. Είμαι πεπεισμένος ότι εντός του Ιανουαρίου θα υπογράψουμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 32 μαχητικών F-35”, ανέφερε ο Πολωνός υπουργός.

Το κόστος μπορεί να αγγίξει τα 6,5δισ.δολάρια μαζί με τις απαραίτητες υποδομές και εκπαίδευση ενώ η προμήθεια θα είναι εμπορική μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας. Για το δε βιομηχανικό πακέτο ανταλλαγμάτων δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι και δεν θα έχει κάποια σημαντικά οφέλη στο ίδιο το πρόγραμμα.

Η Πολωνία είχε αιτηθεί την αγορά των μαχητικών το 2019. και ελπίζει ότι τα 4 πρώτα θα πετούν το 2024.

Το ζήτημα εδώ είναι ότι μπορεί να πηγαίνουμε σε μια “κόντρα” μεταξύ του αμερικανικού μαχητικού και των ρωσικών α/α συστημάτων S-400 τα οποία βρίσκονται στο Καλίνιγκραντ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την Lockheed Martin το κάθε πολωνικό F-35 θα κοστίσει λιγότερο από 80 εκ. δολάρια. Το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί το 2024 και τα υπόλοιπα εντός δύο ετών. Στο διάστημα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης.