
4 χρόνια μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία η Τουρκικής Πρεσβεία στην Αθήνα μέσω της λατφόρμας του facebook έβαλε πάλι στο επίκεντρο των αξιώσεων της το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ενώ επαναφέρει και τις απειλές σε ότι αφορά τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Και μάλιστα, σε πολύ αυστηρούς τόνους ζητά πως «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη». Η υπόθεση αφορά τους οκτώ στρατιωτικούς που η Άγκυρα χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες και απαιτεί επίμονα την έκδοσή τους.
Από όταν υπέβαλαν αίτηση για άσυλο και μετά την παροχή του, οι ελληνικές αρχές προστάτευσαν τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, φοβούμενες δικαιολογημένα το ενδεχόμενο να δολοφονίας ή και απαγωγής τους από Τούρκους πράκτορες. Εξ ου και δεν είναι ούτε τώρα γνωστό που ακριβώς βρίσκονται.
Η δημόσια παρέμβαση του πρώην υπουργού Άμυνας και τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη μας έδειξε και την άλλη όψη της υπόθεσης. Αναφερόμενος σε όσα έγιναν την περίοδο εκείνη και στην εμπλοκή της Ελλάδας στις εξελίξεις, ο ναύαρχος αποκάλυψε ότι μόλις το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε ελληνικό έδαφος, η κυβέρνηση σχεδίαζε να παραδώσει τους οκτώ στην Τουρκία, παρ’ ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη ή στην καλύτερη περίπτωση με φριχτά βασανιστήρια.
Ο Ευάγγέλος Αποστολάκης σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να στείλει πίσω το ελικόπτερο με τους οκτώ, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό, γιατί δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά. «Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους οκτώ έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά. Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι οκτώ στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», κατέληξε.