Τις προτάσεις για επανένταξη της παραγωγής πετρελαίου, αλλά και για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη καλωσόρισε σήμερα η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης.

«Η NOC επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την απελευθέρωση όλων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από τη στρατιωτική κατοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ασφάλεια των εργαζομένων της», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κρατική εταιρία πετρελαίου.

«Όταν αυτό θα έχει γίνει, η NOC θα πρέπει να μπορεί να άρει την κατάσταση ανωτέρας βίας και να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις εξαγωγής πετρελαίου».

Η εδρεύουσα στην Τρίπολη NOC ανέφερε επίσης ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μπορούν τα πλοία να αδειάσουν τις δεξαμενές συμπυκνωμάτων» στην ανατολική Λιβύη, αφότου οι αρχές εκεί δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη φόρτωση πετρελαϊκών προϊόντων και προϊόντων αερίου προκειμένου να χαλαρώσει μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.

Η ανακοίνωση της NOC ακολουθεί τις εκκλήσεις από τον επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη και τον επικεφαλής του αντίπαλου κοινοβουλίου στα ανατολικά για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του αποκλεισμού.

Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, και τους συμμάχους του τον Ιανουάριο, μειώνοντας την παραγωγή από περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) σε λιγότερα από 100.000 bpd. Η NOC εκτιμά πως οι απώλειες υπερβαίνουν τα 8 δισεκ. δολάρια.