Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 23 ετών για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση και χάνει τη μία τιμητική διάκριση μετά την άλλη, που του είχαν απονεμηθεί.

Μετά το Γάλλο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του αφαίρεσε την ύψιστη τιμητική διάκριση στη Γαλλία που του είχε αποδώσει το 2012 ο τότε Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για τη συνεισφορά του στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ήρθε η βασίλισσα Ελισάβετ να πράξει το ίδιο.

«Η Βασίλισσα έδωσε εντολή για την ακύρωση του τίτλου του Επίτιμου Διοικητή του πιο εξαίρετου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που δόθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 2004 στο Χάρβεϊ Γουάινστιν», αναφέρει στη λιτή ανακοίνωσή του το παλάτι.

Πρόκειται για τιμητική διάκριση σε όσους έχουν ξεχωριστή, πρωτοπόρα συνεισφορά σε κάποιον τομέα. Είχε απονεμηθεί στο Χάρβεϊ Γουάινστιν την εποχή που το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» του Τζον Μάντεν είχε κερδίσει επτά βραβεία Όσκαρ. Ωστόσο, σε περίπτωση ποινικού αδικήματος, όπως αυτό του Αμερικανού παραγωγού, αφαιρείται η συγκεκριμένη τιμητική διάκριση, όπως κι έγινε έξι μήνες μετά την καταδίκη του.