Με απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου κλιμακώνεται η κόντρα εκπαιδευτικών και υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία.

Την ημέρα εκείνη συμπληρώνεται ένας μήνας από το χτύπημα του «πρώτου κουδουνιού» της σχολικής χρονιάς, όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ και η κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας».

Μεταξύ των αιτημάτων της ΟΛΜΕ, η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με μέγιστο τους 15, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Στις 15 Οκτωβρίου θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία Και η κατάσταση παραμένει ακόμα εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας.

Δε προχωρούν σε αποσυμφόρηση των τμημάτων και τη δημιουργία νέων ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχουν κενές αίθουσες ή ακόμα και σχολεία τα οποία έχουν κλείσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Επιπλέον η κυβέρνηση επιμένει να μη στελεχώνει τις σχολικές μονάδες με μόνιμο, επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Οι ασαφείς οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος, η απουσία μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ, ο δραστικός περιορισμός των περιπτώσεων που μπορούν να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εκπαιδευτική κοινότητας.

Συνεχίζει να προκαλεί με την εμμονή της στην online αναμετάδοση του μαθήματος τη στιγμή που η πρακτική αυτή έχει καταδικαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών και των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή που δεν ικανοποιεί κανένα δίκαιο αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών και “τιμωρεί” όσους μαθητές αγωνίζονται με τον αποκλεισμό τους από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις λεγόμενες “τηλεαπουσίες”, κλιμακώνει την τρομοκρατία με ένα κρεσέντο καταστολής και βίας στη μαθητική κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας στις 9/10. Αντί να ακούσει τα αιτήματα των μαθητών, έστειλε τα ΜΑΤ να χτυπήσουν 15χρονα παιδιά που ζητούσαν μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή.

Δεν πάει άλλο! Έχουμε χρέος να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, να υπερασπιστούμε την υγεία και τη μόρφωση!

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλεί στη μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020

Απαιτούμε άμεσα:

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, με μέγιστο τους 15 και με ένα μαθητή ανά θρανίο έτσι ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις όπως και στους άλλους κλειστούς χώρους. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (Ν.4692/2020) που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 25 από 22 εν μέσω πανδημίας!

Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Λέμε όχι στις 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Επιπλέον εκπαιδευτικούς στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που θα καλύπτουν έκτακτες εκπαιδευτικές ανάγκες στα σχολεία.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Δίνουμε δυναμικά το «παρών» την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα
και σε όλες τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι σε Υπουργεία, πολεοδομίες, εφορίες, νομαρχίες, δήμους και σε όλους τους δημόσιους φορείς ενώ την συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία ανακοίνωσε και η ΟΛΜΕ.

Την ημέρα την απεργίας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, της ΑΔΕΔΥ στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και του ΠΑΜΕ στις 10.00 στα Προπύλαια.

Τα αιτήματα είναι:

1. Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των Μ.Ε.Θ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.). Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

2. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. Δέκα πέντε (15) μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

3. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.

4. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.

5. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του Φ.Π.Α. στο 15%.

6. Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).

7. Κατάργηση όλων των Αντιασφαλιστικών Νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

8. Κατάργηση του Νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη Απεργίας. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.

9. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων Οργανισμών, Κοινωνικών Υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των Κοινωνικών Αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Κοινωνική προστασία και Περιβάλλον.

10. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

ΟΛΜΕ

Κάλεσμα στα μέλη της απηύθυνε η ΟΛΜΕ για την απεργία της Πέμπτης σημειώνοντας ότι «στις 15 Οκτωβρίου θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στα σχολεία Και η κατάσταση παραμένει ακόμα εκρηκτική. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας».