Μία καθησυχαστική αδιανόητη εντολή η οποία δεν είχε καμία πραγματιστική βάση είχε δοθεί στις αστυνομικές δυνάμεις επιφορτισμένες με τη διαχείριση της πορείας των 120 Κροατών νεοναζί χούλιγκαν που προκάλεσαν την αιματοχυσία στη Ν. Φιλαδέλφεια, η οποία έλεγε επί λέξει «Ασ’ τους… Πάνε να κοιμηθούν»!

Τελικά, όχι μόνο δεν κοιμήθηκαν αλλά αντίθετα έπεσε για «ύπνο» η ΕΛ.ΑΣ.

">

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν την λανθασμένη βεβαιότητα ότι το κομβόι των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα κατέληγε για διανυκτέρευση σε στέκια Ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας.

Με την πεποίθηση αυτή να περνάει και στους αστυνομικούς στο πεδίο, ουδέποτε υπήρξε προσπάθεια για μπλοκάρισμα των χούλιγκαν – έστω και στα τελευταία χιλιόμετρα πριν από την πρωτεύουσα, στα διόδια της Ελευσίνας, όπου φαίνεται να βρίσκονταν και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, πέραν αυτών που είναι γνωστές σήμερα.

Κάπως έτσι, δόθηκε «ελευθέρας» στην αυτοκινητοπομπή και δεν σήμανε συναγερμός στη ΓΑΔΑ, με το μοιραίο αυτό λάθος να μην γίνεται αντιληπτό παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, είναι ήδη γνωστό ότι η ΕΛ.ΑΣ. είχε χάσει τα ίχνη της αυτοκινητοπομπής από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς μέχρι το Κιάτο, όπου εντοπίστηκε ουσιαστικά για πρώτη φορά χωρίς να είναι βέβαιο αν μέχρι εκεί η πορεία των κροατικών ΙΧ ήταν ενιαία ή υπήρξε παραπλανητική διάσπασή τους προκειμένου να μην εντοπίζονται εύκολα αλλά και για την ευχερέστερη διέλευσή τους από τα διόδια (να μην περιμένουν στην ουρά).

Μέχρι τώρα υπήρχε η εικόνα ότι η μοναδική αντίδραση ήταν να σταλεί στα διόδια της Ελευσίνας δίτροχο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, ώστε να αρχίσει την παρακολούθηση των κροατικών ΙΧ πριν εισέλθουν στον αστικό ιστό.

Επίσης, μέχρι τώρα υπήρχε η εικόνα ότι δεν είχε σταλεί ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη στο σημείο που θα έστηνε μπλόκο στους χούλιγκαν λόγω των μικρών χρονικών περιθωρίων.

Ωστόσο, πλέον αποδεικνύεται ότι υπήρχαν διαθέσιμες τοπικές δυνάμεις και έγινε περαιτέρω – άγνωστη μέχρι σήμερα- κινητοποίηση, η οποία όμως έληξε λόγω της ψευδαίσθησης ότι δεν υπήρχε κίνδυνος.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας με εντολή του επιχειρησιακού κέντρου μετέβησαν στα διόδια Ελευσίνας κλιμάκια ΟΠΚΕ και αστυνομικοί του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων (καλύπτει το τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος) για προληπτικό έλεγχο οχημάτων με κροατικές πινακίδες.

Ωστόσο, περίπου στις 20:15 κατόπιν εντολής ανώτατου αξιωματικού της ΓΑΔΑ το κέντρο διαβιβάζει να αποχωρήσουν όλες οι δυνάμεις από τα διόδια και να παραμείνει μόνο το δίτροχο της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας!

Στις 21:15 το Α’ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ενημέρωσε το επιχειρησιακό κέντρο ότι η Ολυμπία Οδός εντόπισε οχήματα με κροατικές πινακίδες να κινούνται προς Αθήνας, χωρίς να λάβει απόκριση.