Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το πολεμικό F-15QA του Κατάρ, τα εντυπωσιακά πλάνα τα ανέβασε η εταιρεία Boeing. Πρόκειται για το νεότερο μοντέλο της σειράς.

«Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για την Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ Emiri, αυτό το αεροσκάφος είναι η πιο προηγμένη έκδοση του αήττητου F-15», αναφέρει η ανάρτηση.

Η παρθενική πτήση πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Lambert στο St. Louis.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό το επίτευγμα και ανυπομονούμε με μεγάλο ενθουσιασμό για τις συνεχείς επιτυχίες αυτού του προγράμματος», δήλωσε ο Al Mansoori, διοικητής της ΠΑ του Κατάρ.

Το F-15QA (Qatar Advanced) είναι το παράγωγο του F-15 Advanced Eagle για το Κατάρ. Το Advanced Eagle αποτελεί προηγμένη έκδοση του F-15E Strike Eagle, το οποίο με τη σειρά του είναι εξέλιξη του F-15 Eagle.

Το F-15QA είναι παρόμοιο με το F-15SA (Saudi Arabia) που βρίσκεται σε υπηρεσία με τη Σαουδική Αραβία. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση έως 72 F-15QA στο Κατάρ τον Νοέμβριο 2016, με φαραωνικό κόστος $21,1 δις! Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονταν όπλα, υποστήριξη, υλικά και εκπαίδευση προσωπικού. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2017, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας για 36 F-15QA αξίας $12 δις. Η Boeing άρχισε την κατασκευή του πρώτου μαχητικού στα μέσα του 2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!