Έτοιμη να δεχθεί τα πρώτα δύο αεροσκάφη ανεφοδιασμού είναι η αεροπορική βάση του Eindhoven στην Ολλανδία για λογαριασμό των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που μετέχουν στον “Πολυεθνικό Στόλο Αεροσκαφών Μεταφορών και Ανεφοδιασμού εν Πτήσει” (Multinational Multi-Role Tanker and Transport Fleet – MMF).

Τα αεροσκάφη Airbus A330 MRTT αποκτήθηκαν με κοινή χρηματοδότηση της Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Νορβηγίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας μέσω της Υπηρεσίας Προμηθειών και Υποστήριξης του NATO (Support and Procurement Agency – NSPA). Τα πρώτα δύο από τα οκτώ συνολικά αεροσκάφη αναμένονται να παραδοθούν τον Ιούνιο.

Η NSPA θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του κοινού στόλου των 8 Α330 MRTT.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ας σημειωθεί πως η ιδέα ξεκίνησε από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο που εκκίνησαν το πρόγραμμα το 2016. Το 2017 εισήλθαν στο πρόγραμμα η Γερμανία και η Νορβηγία για να ακολουθήσει το Βέλγιο στις αρχές του 2018. Η Τσεχική Δημοκρατία εισήλθε στο πρόγραμμα MMF τον Οκτώβριο του 2019. Ο διαμοιρασμός γίνεται με βάση τις ώρες πτήσης. Η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής έχοντας εξαγοράσει 5,500 ώρες πτήσης ετησίως. Ακολουθεί η Ολλανδία με 2,000 ώρες, το Βέλγιο με 1,000, το Λουξεμβούργο με 200 ώρες ενώ η Νορβηγία και η Τσεχία θα έχουν από 100 ώρες η καθεμία.