Aμερικανικό McDonnell Douglas/Boeing C-17 Globemaster III πέταξε επειγόντως σήμερα το βράδυ από το Ράμσταιν της Γερμανίας στην βάση «Niger Air Base 201» στο Αγκάντεζ, την οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην χώρα από το 2013 και αυτή την στιγμή επιστρέφει στην Γερμανία έχοντας δώσει σήμα για «εκκένωση ασθενών»!

Κανείς δεν γνωρίζει αν εκκενώνει συνολικά το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό ή αν εκκενώνει «ασθενείς», ή τι ασθενείς είναι αυτοί. Πρόκειται για στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων; Πώς κατέληξαν να είναι «ασθενείς»; Yπήρξαν συμπλοκές;

">

Το σίγουρο είναι πως μετά το τελεσίγραφο των Νιγηριανών προς την στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα να παραδώσει την εξουσία μέσα στις επόμενες ώρες, όταν αυτό λήξει οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν φύγει από την χώρα, για την δική τους ασφάλεια.

Σε ότι αφορά την επικείμενη νιγηριανή εισβολή υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον γερουσιαστή Σέχου Σάνι, για λογαριασμό μία ομάδας επτά πολιτειών της βόρειας Νιγηρίας καθώς αυτές είναι που σε έναν πόλεμο με το Νίγηρα θα υποστούν και τις μεγαλύτερες συνέπειες.

Είναι προφανές ότι το πρόσφατο κύμα στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Αφρική έχει δημιουργήσει σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στις δυτικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για τη Ρωσία και την Κίνα.