Για εκτροχιασμό της κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο κάνει λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να χειροτερεύει.

«Δεν είναι απλώς δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη, μπορούμε να δούμε ότι συνεχίζει να χειροτερεύει. Η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να επιδεινώνεται και η ανακωχή που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο εκτροχιάστηκε πλήρως» σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση της κρίσης -και την βλέπουμε ως συστημική κρίση- μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Λιβύη και τους ανθρώπους της που υποφέρουν για χρόνια», πρόσθεσε η ίδια.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τονίζει στις επαφές της με όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη ότι μια στρατιωτική λύση δεν θα είναι αποτελεσματική και η πολιτική διευθέτηση είναι η μόνη επιλογή.

Ρώσος νομοθέτης: «Ανοησίες» οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ πως η Ρωσία στέλνει MiG-29 στη Λιβύη

Για «ανόητους» ισχυρισμούς των ΗΠΑ, πως η Ρωσία στέλνει στρατιωτικά αεροσκάφη MiG-29 στη Λιβύη, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, έκανε στο μεταξύ λόγο ο Βίκτορ Μποντάρεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Άνω Βουλής της Ρωσίας.

Τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς εξέφρασε ο διοικητής της Αφρικανικής Διοίκησης (AFRICOM) του στρατού των ΗΠΑ, Στέφεν Τάουνσεντ, μέσω ανακοίνωσής του, στην οποία ανέφερε πως η Ρωσία στέλνει MiG-29 με ρωσικά διακριτικά στη Συρία, τα οποία προσγειώνονται για ανεφοδιασμό και βάφονται, ώστε να μην φαίνονται τα ρώσικα διακριτικά και στη συνέχεια πετούν προς τη Λιβύη ως ουδέτερα αεροσκάφη.

Η Ρωσία έχει δεσμευθεί να μην παρέχει οπλισμό σε καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ που ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.