Με αφορμή την εκτέλεση του θανατοποινήτη στις ΗΠΑ, Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που έγινε πριν από μερικές μέρες με εισπνοή αζώτου, ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο σοκαριστικές εκτελέσεις θανατοποινιτών στον κόσμο.

Πρόσφατα, ένας Ιάπωνας καταδικάστηκε επίσης σε θάνατο με απαγχονισμό για εμπρηστική επίθεση που σκότωσε 36 άτομα. Ο αριθμός των εκτελέσεων αυξάνεται παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες καταργούν τη θανατική ποινή.

Το BBC συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τη χρήση της εσχάτης των ποινών. Σε πόσες χώρες ισχύει η θανατική ποινή και πόσοι καταδικάζονται σε θάνατο;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2022:

  • Η θανατική ποινή ήταν σε ισχύ σε 55 χώρες
  • Σε 9 από αυτές τις χώρες η θανατική ποινή ισχύει μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως πολλαπλούς φόνους ή εγκλήματα πολέμου
  • Σε 23 ισχύει η θανατική ποινή, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επίσης ότι τουλάχιστον 2.016 θανατικές ποινές επιβλήθηκαν το 2022, σε 52 χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πιστεύει ότι τουλάχιστον 28.282 άνθρωποι καταδικάζονταν σε θάνατο στα τέλη του 2022.

Πολλοί κρατούμενοι περνούν χρόνια ή και δεκαετίες περιμένοντας την εκτέλεσή τους. Οι χώρες που εκτέλεσαν τους περισσότερους ανθρώπους ήταν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Συνολικά 11 χώρες στον κόσμο εκτελούν επίμονα ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτές περιλαμβάνουν την Κίνα, την Αίγυπτο, το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ, το Βιετνάμ και την Υεμένη.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει επίσης ότι η Βόρεια Κορέα «είναι πιθανό να χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή με σταθερό ρυθμό, κάθε χρόνο», αλλά δεν μπορεί να το επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Με αφορμή την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη στις ΗΠΑ με τη χρήση αερίου αζώτου που πραγματοποιήθηκε στην Αλαμπάμα, ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο σοκαριστικές εκτελέσεις θανατοποινιτών στον κόσμο:

2022: Υπέφερε επί τρεις ώρες, δεν έβρισκαν φλέβα

O Τζόε Νάθαν Τζέιμς Τζούνιορ υπέφερε σε «τρεις ώρες πόνου» κατά την εκτέλεση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερης διάρκειας όλων των εποχών στις ΗΠΑ.

Καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της πρώην κοπέλας του, της 26χρονης Φέιθ Χολ, όταν την πυροβόλησε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα το 1994.

Ο ίδιος εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 28 Ιουλίου 2022 μετά από ασυνήθιστα μεγάλη αναμονή.

">

Η εκτέλεση ήταν να πραγματοποιηθεί στις 6μμ, αλλά υποτίθεται ότι δεν προχώρησε μέχρι τις 9μμ και επίσημα κηρύχθηκε νεκρός στις 9:27 μμ

Αν και οι υπάλληλοι του σωφρονιστικού ιδρύματος William C. Holman στην περιοχή Άτμορ είχαν αρχικά δηλώσει ότι δεν συνέβη τίποτα το ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, αργότερα το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων της Αλαμπάμα θα παραδεχθεί ότι φρν έβρισκαν φλέβα.

Μάλιστα, η αυτοψία αποκάλυψε αρκετές πληγές από τρυπήματα και κοψίματα, καθώς ο Τζέιμς «πάλευε και έπρεπε να τον ναρκώσουν».

«Ο Τζέιμς, όπως φάνηκε, είχε υποστεί έναν αργό θάνατο», ανέφερε ένα άρθρο της ιστοσελίδας «The Atlantic», το οποίο επικαλέστηκε ειδικούς.

2014: Θανατοποινίτης πεθαίνει από φρικτούς πόνους

Τον Απρίλιο του 2014, φρικτό θάνατο βρήκε ένας θανατοποινίτης στις ΗΠΑ, όταν έσπασε η φλέβα του κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης. Το περιστατικό οδήγησε στην αναβολή της εκτέλεσης ενός ακόμη θανατοποινίτη.

Συγκεκριμένα, οι δυο αφροαμερικανοί θανατοποινίτες Τσαρλς Ουόρνερ και Κλέιτον Λόκετ επρόκειτο να εκτελεστούν με θανατηφόρα ένεση, όμως η διπλή εκτέλεση κατέληξε σε φιάσκο.

Η εκτέλεση θα γινόταν με βάση ένα νέο πρωτόκολλο που αφορούσε θανατηφόρο ένεση από τρία συστατικά, ένα ηρεμιστικό, ένα αναισθητικό και την τελική φονική δόση από χλωριούχο κάλιο.

Αυτό όμως που δεν προέβλεψαν ήταν ότι ο Λόκετ θα παρουσίαζε πρόβλημα με την φλέβα η οποία έσπασε, κάτι που απέτρεψε το θανατηφόρο υγρό να λειτουργήσει σωστά.

Τα επόμενα 20 λεπτά της εκτέλεσης ήταν φρικτά, καθώς ο 38χρονος είχε συνεχείς και έντονες συσπάσεις ενώ κατέληξε λίγο αργότερα από καρδιακή προσβολή.

«Πιστεύουμε ότι μια φλέβα έσπασε και το κοκτέιλ των φαρμάκων δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει. Ο διευθυντής διέταξε να σταματήσει η εκτέλεση» είπε ο εκπρόσωπος του πολιτειακού σωφρονιστικού συστήματος Τζέρι Μάσι, αλλά ήταν ήδη αργά.

Ο 46χρονος Γουόρνερ, που θα είχε την ίδια τύχη δύο ώρες αργότερα, την γλίτωσε τότε μετά το τραγικό συμβάν.

Ο Κλέιτον Λόκετ είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2000 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας την οποία απήγαγε, ξυλοκόπησε και κατόπιν την έθαψε ζωντανή. Ο Τσαρλς Ουόρνερ είχε καταδικαστεί το 1997 για το βιασμό και τη δολοφονία μιας κοπέλας.

2019: Εκτέλεση τυφλού θανατοποινίτη με ηλεκτροπληξία και όχι ένεση

Οι αρχές της Πολιτείας του Τενεσί εκτέλεσαν με ηλεκτροπληξία έναν τυφλό θανατοποινίτη, που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του με φρικιαστικό τρόπο, καθώς την είχε κάψει ζωντανή πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το 1991, λούζοντας με βενζίνη την ίδια και το αυτοκίνητό της.

Ο 54χρονος Λι Χολ, οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ρίβερμπεντ στο Νάσβιλ. Ήταν ο 21ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ από την αρχή του 2019.

Ο Λιρόι Χολ επέλεξε την ηλεκτρική καρέκλα αντί της χορήγησης με ενδοφλέβια ένεση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών, καθώς ο νόμος στο Τενεσί δίνει τη διακριτική ευχέρεια στους θανατοποινίτες να διαλέξουν τον τρόπο εκτέλεσής τους από το 1999.

Οι συνήγοροι του Χολ έκαναν πολλαπλές προσφυγές στην πολιτειακή και την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για να αναθεωρηθεί η ποινή του, ειδικά αφού τυφλώθηκε στη φυλακή, επειδή δεν του προσφέρθηκε επαρκής θεραπεία για το γλαύκωμα από το οποίο έπασχε. Όλες οι εφέσεις τους όμως απορρίφθηκαν.

2014: Θανατοποινίτης βασανίστηκε για περίπου 2 ώρες πριν καταλήξει

Ένας θανατοποινίτης σε φυλακή της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών πέθανε περίπου δυο ώρες μετά, αφότου του χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ, αντί για το σύνηθες των 10 λεπτών.

Ο Τζόσεφ Γουντ καταδικάστηκε σε θάνατο το 1989 για τη δολοφονία την πρώην φίλης του και του πατέρα της.

Kηρύχθηκε επισήμως νεκρός στις 15:49 (τοπική ώρα), ενώ η θανατηφόρος ένεση του είχε χορηγηθεί στις 13:52 τοπική ώρα.