Μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μιλούν για ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία με τις «ευλογίες» του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της ασιατικής χώρας, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνατότητές της τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οπλικά συστήματα εντός του φθινοπώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στη στρατιωτική συνεργασία με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Μπορεί η αποστολή 30.000 Βορειοκορεατών στρατιωτών να μοιάζει δεδομένη για το προσεχές διάστημα, ωστόσο δεν θα σταματήσει εκεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να προχωρά στην αποστολή εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων προς τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Μεταξύ των συστημάτων που έχουν αναφερθεί βρίσκονται οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι KN-23 και KN-24, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλήγματα σε στόχους μεγάλης στρατιωτικής σημασίας.

Ο KN-23 θεωρείται αντίστοιχος σε αρκετά χαρακτηριστικά με τον ρωσικό Iskander-M, διαθέτοντας δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση και αυξημένη δυσκολία αναχαίτισης.

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χρήση του στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει προσφέρει στη Βόρεια Κορέα πολύτιμα δεδομένα για την απόδοση των πυραυλικών της συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Παράλληλα, η Πιονγκγιάνγκ έχει ανακοινώσει σχέδια αύξησης της παραγωγής πυραύλων, καθώς η συνεργασία με τη Ρωσία μοιάζει να έχει ενισχύσει σημαντικά τον αμυντικό της τομέα.

Όπως όλα δείχνουν, η Βόρεια Κορέα αξιοποιεί τον πόλεμο ως πεδίο δοκιμής και αναβάθμισης των στρατιωτικών της τεχνολογιών, με τη Ρωσία να αποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες τα «δώρα» που της αποστέλλονται.