Το δυτικοαφρικανικό περιφερειακό μπλοκ ECOWAS είναι έτοιμο για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, εάν δοθεί η εντολή, δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS, Αμπντέλ Φατάου Μουσάχ, μετά από διήμερη συνάντηση των αρχηγών των δυτικοαφρικανικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκρα.

Ο επίτροπος δήλωσε επίσης ότι έχει αποφασιστεί η «ημέρα D» της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα, αλλά δεν αποκαλύπτουν πότε θα γίνει αυτή.

Να θυμίσουμε ότι χθες η Νιγηρία δήλωσε ότι η περιφερειακή ομάδα δυτικοαφρικανικών κρατών ECOWAS είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

«Κανείς ας μην έχει αμφιβολία ότι αν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι γενναίες δυνάμεις της Δυτικής Αφρικής…είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του καθήκοντος», δήλωσε ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS Abdel-Fatau Musah.

">

«Με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί στη χώρα», είπε στους συγκεντρωμένους αρχηγούς άμυνας από χώρες μέλη, αναφέροντας παλαιότερες επιχειρήσεις της ECOWAS στη Γκάμπια, τη Λιβερία και αλλού ως παραδείγματα ετοιμότητας.

Ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία πέρα από τη Δυτική Αφρική λόγω του ρόλου του ως κόμβου για ξένα στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή του Σαχέλ και των αποθεμάτων ουρανίου και πετρελαίου του.