Με μία απόφαση που θεωρείται πρόκριμα και για τα ελληνικά Leopard 1, η Γερμανία έδωσε το «πράσινο φως» στην εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 προς την Ουκρανία όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

Η απόφαση αυτή «ανοίγει» την πόρτα και για την Ελλάδα να στείλει Leopard 1 στην Ουκρανία καθώς για τα Leopard 2 υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς προεκλογικής περιόδου.

Τα Leopard 1 υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό από το 1980.

Ακόμα διαθέτει ο ΕΣ 501 Leopard 1A5 και 19 Leopard 1GR τα οποία απομένουν από 103 (Τα 8 μετατράπηκαν σε γεφυροφόρα Leguan και τα δύο είναι στατικά εκθέματα όλα τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί στο 304 ΠΕΒ).

">

Tα Leopard 1Α5 έχουν σχετικά σύγχρονα ηλεκτροπτικά και διαθέτουν πυροβόλο των 105 χλστ.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί αποδεσμεύον τα συγκεκριμένα άρματα είναι για να «απελευθερώσουν» παρτίδες Leopard 1 χώρες που τα διαθέτουν όπως η Ελλάδα και ο Καναδάς.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα «φρέναρε» το ζήτημα με τα Leopard 2 αλλά για τα Leopard 1 δεν υπάρχουν αντιρρήσεις καθώς θα ισχυριστεί ότι υπάρχουν «αρκετά» και είναι «παλιά».

Το συγκεκριμένο άρμα είναι συγκρίσιμο με το ρωσικό Τ-64 το οποίο έχει πυροβόλο των 125 χλστ.

Τα Leopard 1 δεν έχουν το ίδιο επίπεδο θωράκισης με τα Leopard 2 αλλά το πυροβόλο τους μπορεί να διατρήσει όλους τους θώρακες των ρωσικών αρμάτων πλην του Τ-90, ενώ το Leopard 1A5 είναι ο πολυπληθέστερος τύπος άρματος μάχης που υπηρετεί σε Μονάδες Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού