Η Σερβία επιθυμεί να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκεπτόμενος αυτή την εβδομάδα το Παρίσι.

Η γαλλική πλευρά εμφανίζεται ωστόσο διστακτική, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές σχέσεις που εξακολουθεί να έχει το Βελιγράδι τόσο με την Μόσχα όσο και με το Πεκίνο.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία Dassault δεν θέλησε να σχολιάσει το σερβικό αίτημα, σημείωσε ωστόσο ότι η σερβική παραγγελία αφορά 12 αεροσκάφη το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Σερβία έχουν υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας το 2011, η οποία ανανεώθηκε το 2019.

Οι αμυντικές δαπάνες της Σερβίας υπερβαίνουν πλέον το 2% του ΑΕΠ της και τα 10 τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν φτάνοντας στο 1,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2014 και 2023 η Σερβία δαπάνησε 2,67 δισ. ευρώ για να αγοράσει οπλικά συστήματα από την Κίνα και την Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να “ευθυγραμμιστεί” με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, καθώς η ΕΕ απαιτεί “ευθυγράμμιση”

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να πουλήσει η Γαλλία Rafale στην Σερβία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.