Η Σλοβακία έδωσε το αντιπυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το σφυροκόπημα της Ρωσίας, επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή (8.4.2022) ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντουαρντ Χέγκερ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας τόνισε ότι η κίνηση αυτή δεν σημαίνει ότι η χώρα του έχει συνταχθεί με την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Σλοβακική Δημοκρατία δώρισε το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, μετά από αίτημα της Ουκρανίας για βοήθεια. Ο δανεισμός του συστήματος S-300 δεν σημαίνει ότι η Σλοβακική Δημοκρατία έχει γίνει μέρος της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Η άμυνα της Σλοβακίας «θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες με ένα επιπλέον σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας από τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Συγκερκιμένα πριν 2 εβδομάδες ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Γιάροσλαβ Ναντ είχε δηλώσει πως «συζητήσαμε με τις ΗΠΑ, με την Ουκρανία και άλλους συμμάχους την πιθανότητα ανάπτυξης, ή αποστολής όλων των συστημάτων S-300 που διαθέτουμε στους Ουκρανούς».

«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αμέσως μόλις θα έχουμε (λύση για) την αναγκαία αντικατάστασή τους», πρόσθεσε τότε ο υπουργός, ο οποίος εκφράστηκε έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Λόιντ Όστιν, στην Μπρατισλάβα.

Η αποστολή του «μοναδικού στρατηγικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχουμε στη Σλοβακία» θα δημιουργούσε «κενό ασφαλείας στο NATO», εξήγησε, όμως πρόσθεσε ότι «εάν βρισκόμασταν σε μια κατάσταση που θα είχαμε προσήκουσα αντικατάσταση, ή εάν είχαμε εγγυημένη δυνατότητα (αντιαεροπορικής άμυνας) για ένα ορισμένο διάστημα, τότε θα ήμασταν διατεθειμένοι να συζητήσουμε για το μέλλον των συστημάτων S-300».