
Η βρετανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει σχέδια για την απαγόρευση του βρασμού ζωντανών αστακών και καβουριών στο πλαίσιο της τελευταίας στρατηγικής της για την καλή διαβίωση των ζώων.
Η πρόταση εμφανίζεται στη νέα στρατηγική που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης το 2022 να αναγνωρίσει επίσημα τα δεκάποδα καρκινοειδή και τα κεφαλόποδα μαλάκια ως αισθανόμενα όντα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχουν κενά στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ζωντανά ζώα κινούνται μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού «από τη σύλληψη έως τη θανάτωση», γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την πρόληψη του «περιττού πόνου ή ταλαιπωρίας».
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει οδηγίες σχετικά με τις μεθόδους θανάτωσης δεκάποδων με ανθρώπινη δράση, δηλώνοντας ότι «το βράσιμο ζωντανών ζώων δεν είναι αποδεκτό».
Οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την κατάψυξη ή την ηλεκτρική αναισθητοποίηση.
Το βράσιμο σε ζωντανό κρέας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, ιδιαίτερα αφότου οι αστακοί και τα καβούρια έγιναν συνηθισμένα στις αστικές αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν θεωρούνταν ότι τα ζώα δεν ένιωθαν πόνο.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η πρακτική έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική, καθώς επιστημονικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα δεκάποδα καρκινοειδή μπορούν να βιώσουν πόνο και δυσφορία.
«Τα καβούρια, οι αστακοί και οι γαρίδες υφίστανται αδιανόητα βάσανα, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πιο φρικτές μορφές θανάτου: το να βράζονται ζωντανοί», δήλωσε η Crustacean Compassion, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των ζώων, προσθέτοντας ότι τα ζώα μπορούν να βιώσουν έντονο πόνο έως και τρία λεπτά πριν πεθάνουν.
Η ομάδα έχει από καιρό καλέσει την κυβέρνηση να τερματίσει αυτό που περιγράφει ως «βάρβαρη» πρακτική.
Οι ομάδες του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι οι εμπορικές πιέσεις θα διαμορφώσουν τον τρόπο εφαρμογής τυχόν αλλαγών.
«Αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα ζωντανό καβούρι ή αστακό, δεν πρόκειται να το πληρώσει αν είναι ήδη νεκρό», δήλωσε ο Σύνδεσμος Οστρακοειδών της Μεγάλης Βρετανίας στην Daily Mail, λέγοντας ότι υπάρχει ισχυρό κίνητρο σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού για την ελαχιστοποίηση του στρες, προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα και να εξασφαλιστούν υψηλότερες τιμές.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το κόστος του εξοπλισμού αναισθητοποίησης, είναι περίπου 4.700 δολάρια και θα μπορούσε να αποτρέψει τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ωθώντας τα να εισάγουν κατεψυγμένα θαλασσινά από το εξωτερικό.