Το κοινοβούλιο της Μολδαβίας υιοθέτησε νόμο που απαγορεύει τη μετάδοση ρωσικών ειδησεογραφικών εκπομπών στη χώρα όπου οι διαφωνίες μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων οξύνθηκαν μετά την επέμβαση στην Ουκρανία. Ο συγκερκιμένος νόμος επανέρχεται σε ισχύ μετά το 2020.

Σύμφωνα με το νόμο για την «ασφάλεια της πληροφορίας», απαγορεύεται η «αναμετάδοση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενημερωτικών, στρατιωτικών, πολιτικών εκπομπών, καθώς και αναλύσεων από χώρες που δεν έχουν κυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη Διασυνοριακή Τηλεόραση».

Το 50% των ξένων εκπομπών που μεταδίδονται στην τηλεόραση πρέπει να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ ή τους υπογράφοντες αυτή την ευρωπαϊκή σύμβαση.

Συγκεκριμένα, τα μολδαβικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν θα μπορούν πλέον να μεταδίδουν παρά μόνο ρωσικές ταινίες, σειρές, μουσικές ή ψυχαγωγικές εκπομπές.

Στην πράξη, η απαγόρευση της μετάδοσης ειδησεογραφικών εκπομπών, η οποία είχε ήδη εφαρμοστεί το 2017 και στη συνέχεια ακυρώθηκε το 2020, είναι σε ισχύ από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Απέναντι στην επέμβαση η Μολδαβία, χώρα της οποίας οι κάτοικοι μιλούν ως επί το πλείστον ρουμανικά αλλά έχει ισχυρή ρωσόφωνη μειονότητα, δείχνει αποφασιστική υποστήριξη στο Κίεβο. Η Μολδαβία δέχεται πρόσφυγες του πολέμου, κατέθεσε αίτηση ένταξης στην ΕΕ και έλαβε την ευρωπαϊκή υπόσχεση για μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας.

Η Μολδαβία -μέρος της οποίας είναι η Υπερδνειστερία, φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος στα σύνορα με την Ουκρανία- φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να την διαλέξει ως στόχο, κυρίως όταν η αποσχιστική περιοχή είπε ότι έγινε στόχος τον Απρίλιο πυρών προερχόμενων από την Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ρωσικές αρχές, επίσης, έχουν εκφράσει πολύ έντονη κριτική στο Κισινάου.