Το ένταλμα σύλληψης που ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα πρωτόγνωρο γεγονός.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Ρώσος πρόεδρος  ή Σοβιετικός ηγέτης αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί, με κατηγορίες για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου».

Το ένταλμα καθ΄αυτό μπορεί να μην αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο -για την ώρα- για τον Ρώσο πρόεδρο, δημιουργεί όμως σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας να ασκεί εξωτερική πολιτική και θα δημιουργήσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ρωσίας.

">

Αυτό γιατί αν και ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί βέβαια να συλληφθεί στην Ρωσία, εντούτοις  μπορεί να συλληφθεί σε όποια από τις 123 χώρες έχουν δεχθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και είναι μέλη του Καταστατικού της Ρώμης.

Έτσι δεν μπορεί να ταξιδέψει όχι σε χώρες που δεν θα πραγματοποιούσε έτσι και αλλιώς  ποτέ επίσκεψη, όπως η Γαλλία ή Βρετανία και η Γερμανία, αλλά ούτε σε χώρες που τηρούν μια φιλική ή ουδέτερη προσέγγιση προς την Ρωσία, όπως η Βραζιλία και η Βενεζουέλα ακόμη και σε χώρες που είναι μέλη του CSTO όπως το Τατζικιστάν!