Η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητά της για ταυτόχρονες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, ανεβάζοντας τον αριθμό τους από περίπου 77 που είναι σήμερα έως και τους 200, σύμφωνα με εκτίμηση του Ουκρανού διοικητή μονάδων drones Ρόμπερτ «Μαγιάρ» Μπρόβντι.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η Ρωσία καταφέρει να επιτύχει μόνο ένα μέρος αυτού του στόχου, η αύξηση θα δημιουργούσε τεράστια πίεση στην ουκρανική αεράμυνα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της έλλειψης αναχαιτιστικών πυραύλων για τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα Patriot, τα οποία αποτελούν το βασικό όπλο της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων.

Ο «πονοκέφαλος» των Patriot

Η έλλειψη διαθέσιμων αναχαιτιστικών πυραύλων σημαίνει ότι σε μαζικές ρωσικές επιθέσεις ορισμένοι πύραυλοι μπορούν να διαπεράσουν την ουκρανική αεράμυνα και να πλήξουν τους στόχους τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Μπρόβντι, το Κίεβο αναζητά τρόπους για να περιορίσει την απειλή χτυπώντας τις εγκαταστάσεις που συνδέονται με την παραγωγή των ρωσικών πυραύλων.

Η στρατηγική αυτή συνδέεται με την ευρύτερη εκστρατεία ουκρανικών πληγμάτων μεγάλης εμβέλειας σε βάθος του ρωσικού εδάφους.

Στο στόχαστρο και η Κριμαία

Ο Μπρόβντι αναφέρθηκε επίσης στις επιχειρήσεις της Ουκρανίας στην Κριμαία, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να διαταραχθούν οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και να περιοριστεί ο έλεγχος της Μόσχας στη χερσόνησο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πλήξει σιδηροδρομικές γέφυρες, εγκαταστάσεις καυσίμων και ενεργειακές υποδομές, ενώ υποστήριξε ότι έχουν καταστραφεί περισσότερα από 300 ρωσικά μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων συστήματα επιφανείας-αέρος, ραντάρ και εξοπλισμός ηλεκτρονικού πολέμου.

Ο Ουκρανός διοικητής υποστήριξε ακόμη ότι η αποτελεσματικότητα των δυνάμεών του περιορίζεται από την καθυστέρηση στην εκταμίευση δυτικής χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη δεσμευθεί.

Παράλληλα, η Ρωσία επιχειρεί να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και δορυφορικών επικοινωνιών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη χρήση του Starlink από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία.