Η Ρωσία επεκτείνει τις υπόγειες εγκαταστάσεις της στα Ουράλια  συνολικής εκτιμώμενης έκτασης 1.000 τ. χλμ.(!) με πυρετώδεις ρυθμούς, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία αναφέρουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι όποιες παρακολουθούν μέσω δορυφόρων τις εκτεταμένες εργασίες που πραγματοποιούνται στα Ουράλια.

Δύο είναι οι περιοχές των Ουραλίων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

">

Η πρώτη είναι το όρος Kosvinsky ένα βουνό στα βόρεια Ουράλια, στην περιφέρεια Sverdlovsk. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, τα οποία βέβαια στηρίζονται σε εκτιμήσεις η εγκατάσταση μπορεί να φιλοξενήσει έως και 30.000 άτομα και εκεί στεγάζεται το νέο επιχειρησιακό Αρχηγείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η δεύτερη περιοχή είναι το όρος Yamantau, το οποίο φιλοξενεί στα έγκατά του μια ακόμη μεγαλύτερη εγκατάσταση από αυτή του Kosvinsky, η οποία είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 1967.

Το Yamantau είναι ένα βουνό στα νότια Ουράλια της Ρωσίας.

Είναι το υψηλότερο σημείο στα Ουράλια και την Ευρώπη εκτός από τα βουνά του Καυκάσου. Το Yamantau είναι γνωστό και ως «Tο Μυστηριώδες Βουνό» λόγω των πολλών παράξενων θρύλων και ιστοριών του. Θεωρείται δημοφιλής τουριστικός προορισμός και έχει παρουσιαστεί σε πολλές ρωσικές ταινίες. Υπάρχουν όμως περιοχές που δεν μπορεί να πλησιάσει κάποιος.

Το 2017 η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα μετατρέψει τις εγκαταστάσεις στο Yamantau σε «ερευνητικό επιστημονικό κέντρο» και κέντρο ανάπτυξης νέων όπλων.

Τον Νοέμβριο του 2020 το Κρεμλίνο είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα ασυνήθιστο αντίγραφο συνάντησης μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ανώτερων αξιωματούχων της άμυνας και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, καθώς και εκπροσώπων των αμυντικών βιομηχανιών της Ρωσίας, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της υποδομής διοίκησης και ελέγχου πυρηνικών της χώρας.