
Καμία από τις στρατιωτικές υπερδυνάμεις της Δύσης – ΗΠΑ ή Γερμανία- δεν έστειλαν όσα εστάλησαν από την Βρετανία για τα… «μάτια» του ουκρανικού Στρατού και της κυβέρνησης Ζελένσκι και πλέον είναι «γυμνή» απέναντι στην Ρωσία.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Στάρμερ προχώρησε στην αποστολή σημαντικού στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία για το 2025, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές της δυνατότητες σε πολλαπλούς τομείς του πεδίου μάχης.
Το πακέτο περιλάμβανε 6 αυτοκινούμενα πυροβολικά συστήματα AS-90 των 155 mm, καθώς και 6 άρματα μάχης T-72EA, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν αποκτηθεί μέσω μεταβιβάσεων από την Τσεχία.
Επιπλέον, παραδόθηκαν 50 οχήματα παντός εδάφους Warthog και 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου M113.
Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης 46 τεθωρακισμένα οχήματα υψηλής προστασίας Roshel (MRAP), 53 οχήματα τύπου Husky, 7 MRAP Mastiff, καθώς και 2 οχήματα ανάκτησης και επισκευής Warthog (ARV).
Επιπρόσθετα, απεστάλησαν 35 εκσκαφείς CAT και JCB, 20 σκάφη Avon W525, 30 φουσκωτά σκάφη IRC Mk.3 και ακόμη 60 σκάφη διαφόρων τύπων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΑΜ, ενισχύθηκαν ουσιαστικά οι δυνατότητες πυροβολικού, μηχανικού, τεθωρακισμένης κινητικότητας και ναυτικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας, με έμφαση στην αποναρκοθέτηση και τη στήριξη επιχειρήσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, εστάλη σημαντικό οικονομικό πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του κόστους των στρατιωτικών εξοπλισμών.