Σε νέα φάση  -ίσως και  την πιο επικίνδυνη έως τώρα- φαίνεται πω ς η ελληνική εμπλοκή αλλά και η εμπλοκή της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υφυπουργός κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε εχθές , Πέμπτη 07 Μαρτίου, ως εκπρόσωπος του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Γάλλων υπουργών, σε συνέχεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

">

Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

«στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν λεπτομερώς οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία», και το σημαντικότερο  όπως ισχυρίζεται το  ΥΠΕΘΑ «οι προκλήσεις ασφαλείας και η ενίσχυση του αμυντικού αγώνα της κατά της ρωσικής απειλής.»

Κατά την παρέμβασή του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην παρεχόμενη βοήθεια και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ στην  τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Ε.Μακρόν ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοίνωσε τις «κόκκινες» γραμμές της Γαλλίας έναντι της Ρωσίας οι οποίες συνίστανται σε δύο βασικούς άξονες: Κίεβο και Οδησσός.

Σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει στην κατάληψη της Οδησσού ή του Κιέβου η Γαλλία, μέσω του προέδρου της, δεσμεύτηκε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Όλοι αντιλαμβάνονται τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πυρηνικό ολοκαύτωμα, εάν η Γαλλία στη συνέχεια κάνει χρήση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Αν και για το Κίεβο η Ρωσία όπως ανακοίνωσε δεν έχει βλέψεις, εντούτοις η Οδησσός φαίνεται να αποτελεί ένα από τους κύριους στόχους της Μόσχας.

Γιατί όμως  ο Μακρόν ανέφερε την Οδησσό; Πολύ απλά γιατί πρόκειται για μια από τις πλέον κρίσιμες στρατηγικά περιοχές για το Κίεβο αφού αποτελεί τη μόνη έξοδο προς θάλασσα για την Ουκρανία.