Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής, Σεργκέι Σόιγκου και του Ιρανού ομολόγου του, Μοχάμαντ Αστιάνι, ανακοίνωσε πως η Μόσχα και η Τεχεράνη θα υπογράψουν μια μεγάλη διακρατική συμφωνία.

«Τα μέρη τόνισαν τη δέσμευσή τους στις θεμελιώδεις αρχές των ρωσο-ιρανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του άνευ όρων σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του άλλου, η οποία θα επιβεβαιωθεί στη μεγάλη διακρατική συμφωνία που ετοιμάζεται για υπογραφή μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρει η δημοσίευση.

Ο Σ.Σόιγκου σημείωσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη αυξάνουν τις κοινές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ισότιμου πολυπολικού κόσμου.

Επιπλέον, τα μέρη συζήτησαν τρέχοντα θέματα στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Η Ρωσία υπολογίζει στην άμεση ένταξη του Ιράν στην ΕΑΕΕ, είπε ο Β.Πούτιν.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα και έγινε το επόμενο βήμα για την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι εργασίες για μια νέα μεγάλη συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έγιναν γνωστές τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ebrahim Raisi, συζήτησαν αυτό το θέμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη.