Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο εναντίον βρετανικού αεροσκάφους επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών που πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά ευτυχώς λόγω δυσλειτουργίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή η κατάρριψη του αεροσκάφους που θα σήμαινε ακόμα και την έναρξη ενός Γ’ ΠΠ.

">

Σύμφωνα με αξιωματούχους αμερικανικού Πενταγώνου και μια απόρρητη έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ που διέρρευσε πρόσφατα το περιστατικό ήταν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι είχε αρχικά απεικονιστεί και θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πράξη πολέμου.

Αν πρόκειται να ψηφίσετε το κόμμα «Έλληνες» του Η.Κασιδιάρη και απαγορευθεί η συμμετοχή του στις εκλογές, θα ψηφίζατε ΣΥΡΙΖΑ για να «τιμωρήσετε» την κυβέρνηση;

  • Ναι (23%, 4.118 Votes)
  • Όχι (66%, 11.893 Votes)
  • Ίσως ναι (5%, 816 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 133 Votes)
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (6%, 1.033 Votes)

Σύνολο ψήφων: 17.993

Loading ...

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ, ο Ρώσος πιλότος είχε παρερμηνεύσει αυτά που του έλεγε ένας χειριστής ραντάρ στο έδαφος και νόμιζε ότι είχε άδεια να εμπλακεί κάνοντας χρήση πυραύλου αέρος-αέρος.

Ο πιλότος, που είχε κλειδώσει το βρετανικό αεροσκάφος, εκτόξευσε τον πύραυλο, αλλά δεν εκτοξεύτηκε σωστά.

Τον Οκτώβριο, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, περιέγραψε το περιστατικο σε μια ενημέρωση προς τα μέλη του κοινοβουλίου ως «δυνητικά επικίνδυνη» αφού το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος «απελευθέρωσε έναν πύραυλο στην περιοχή» του βρετανικού αεροσκάφους.

Ωστόσο, ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν ανέφερε ότι το γεγονός της 29ης Σεπτεμβρίου ήταν μια «παραλίγο κατάρριψη».

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι προστριβές μεταξύ των αεροσκαφών παρακολούθησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα λαμβάνου χώρα εδώ και χρόνια, ειδικά μετά την ανάκτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί καθώς η Ουκρανία βασίζεται όλο και περισσότερο στις πληροφορίες που συλλέγει η Δύση για να έχει επιτυχίες στο πεδίο των μαχών.

Τον περασμένο μήνα, ένα ρωσικό μαχητικό κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.