H ρωσική πολεμική μηχανή που από χθες το βράδυ ξεκίνησε την τελική επίθεση για την κατάληψη του Κιέβου και την εκδίωξη του καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε στην χώρα μετά το πραξικόπημα του 2014, ανέβασε στροφές εδώ και μία ώρα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στο defencenet.ru.

Ουκρανοί στρατιώτες παραδίδονται κατά δεκάδες (σε μία περίπτωση νωρίς σήμερα το πρωί παραδόθηκε ένας ολόκληρος λόχος) στις ρωσικές μηχανοκίνητες φάλαγγες που εισέρχονται πλέον με μεγάλη ορμή από το βορειοδυτικό άκρο του Κιέβου.

«Υπάρχουν πραγματικές μάχες στους δρόμους τώρα», δήλωσε στο AFP ένας Ουκρανός υπολοχαγός των αλεξιπτωτιστών. «Προσπαθούμε να απωθήσουμε τους Ρώσους, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε πλήρως. Η κατάσταση είναι πολύ ασταθής». 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στο Κίεβο από τέσσερις κατευθύνσεις πλέον: Από τα βορειοδυτικά (κατεύθυνση αεροδρομίου Αντόνοφ), από τα δυτικά, όπου οι αλεξιπτωτιστές έχουν καταφέρει χωρίς την υποστήριξη δυνάμεων τεθωρακισμένων να προελάσουν με ταχύτητα, από τα νοτιοδυτικά και από τα βορειοανατολικά, όπου μία δεύτερη φάλαγγα έχει πετύχει να μπει στην περιοχή προερχόμενη από την Λευκορωσία.

">

Η μεγάλη φάλαγγα των 64 χλμ. από την Λευκορωσία, που οι ευφάνταστοι «αναλυτές» των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών έλεγαν ότι «Έχει ξεμείνει από καύσιμα και οι Ρώσοι δεν έχουν να φάνε» (για να είμαστε ακριβείς αυτό μετέδιδαν και οι αμερικανικές πηγές), «μοιράζει» τις δυνάμεις της σε όλη την περίμετρο του Κιέβου.

Ο μοναδικός διάδρομος που έχει μείνει ανοικτός είναι στα νότια της πόλης, από όπου διαφεύγουν οι ολιγάρχες και οι καθεστωτικοί με τα πολύτελή τους αυτοκίνητα υπό την προστασία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του καθεστώτος.