Η Βρετανία ακύρωσε την άσκηση νότια της Καρπάθου, εντός της ελληνικής περιοχής θαλάσσιας και εναέριας “αστυνόμευσης” και σαφώς επάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία είχε προαναγγελθεί μέσω της NAVTEX 764/17 που εξεδόθη από την Αγκυρα και προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Αθήνας,

Το ΓΕΕΘΑ, όπως και το ΥΠΕΞ ενημερώθηκαν σχετικά από το Λονδίνο.

Από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ η αντίδραση στην βρετανική άσκηση ήταν κάτι παραπάνω από έντονη της προηγούμενες ημέρες και επισείστηκε ακόμα και αντίδραση σε επίπεδο Βρυξελλών, αν τελικά η Βρετανία συμμετείχε στην άσκηση που αμφισβητούσε τα ελληνικά δικαιώματα.

Η Αγκυρα είχε δεσμεύσει περιοχή από τις 11 εως τις 13 Αυγούστου για να ασκηθεί… βρετανικό πλοίο με πραγματικά πυρά! Δηλαδή εντός της Ελλάδας ή της περιοχής με απόλυτα ελληνικά δικαιώματα η Τουρκία έδωσε… “άδεια” στους Βρετανούς για να ασκηθούν.

Κάτι που θα οδηγούσε σε de factο αναγνώριση από την Βρετανία των τουρκικών δικαιωμάτων που η Αγκυρα λέει ότι έχει ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού!

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου, καθώς κατά πάγια θέση της η περιοχή είναι αποστρατιωτικοποιημένη βάσει της συνθήκης των Παρισίων παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα .

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει δώσει καν την συγκατάθεσή της για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών αεροναυτικών δυνάμεων στα Δωδεκάνησα στο πλαίσιο της συμφωνίας αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως από τουρκικής πλευράς εξεδόθη νέα NAVTEX (781/17) με την οποία δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή που αγγίζει την κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά της Κύπρου, για πραγματοποίηση άσκησης πυρών στις 17 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι εντός των οικοπέδων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει το «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά.