Τις τελευταίες ημέρες οι περισσότερες εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αφορούν την Μαριούπολη, την οποία οι Ρώσοι έχουν θέσει υπό έλεγχο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλέον και το λιμάνι της Μαριούπολης, αλλά και το εργοστάσιο Azovmash, το οποίο υπερασπίζονταν οι στρατιώτες της  36ης Ταξιαρχίας των Πεζοναυτών – που παραδόθηκαν μαζικά – και πλέον έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Azovstal, στο οποίο παραμένουν «ταμπουρωμένοι» εδώ και ημέρες Ουκρανοί του Τάγματος Αζόφ.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ κάποιοι από τους υπερασπιστές του Azovmash κατάφεραν να ξεφύγουν και βρίσκονται και αυτοί στο Azovstal, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

">

">

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουκρανία Τομ Μπάτεμαν από την πλευρά του ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να «καθαριστεί» πλήρως η Μαριούπολη, δηλαδή να ξεκινήσει η ανασύσταση της πόλης, αλλά και να συλληφθούν όλοι οι μαχητές του Τάγματος Αζόφ που παραμένουν κρυμμένοι στο Azovstal. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα έως τις 9 Μαίου, όπου και αναμένεται αν παρελάσει ο ρωσικός Στρατός. 

Οι ρωσικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες έχουν εντείνει το «σφυροκόπημα» του Azovstal, το οποίο βομβαρδίζεται σφοδρά, ώστε να αναγκαστούν κάποια στιγμή να βγουν οι Ουκρανοί που βρίσκονται κρυμμένοι μέσα. 

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις από Τσετσένους μαχητές, οι οποίοι έχουν μπει σε σήραγγες και προσπαθούν να «ξετρυπώσουν» τους Αζοφίτες. 

Μια επιχείρηση βέβαια που είναι αρκετά δύσκολη, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για περίπου 20 τραυματίες Τσετσένους στρατιώτες, αλλά και αρκετούς νεκρούς Ουκρανούς.