Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν στείλει τελεσίγραφο προς τους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ που έχουν «ταμπουρωθεί» σε εργοστάσιο μεταλλουργίας κοντά στο λιμάνι, οι οποίοι από την πλευρά τους έχουν υπό τον έλεγχο τους την περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου. 

">

Η Μαριούπολη αποτελεί πόλη-«κλειδί» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Μόσχας και η κατάληψη της θα αποτελεί νίκη στρατηγική σημασίας για τη Ρωσία και αποτυχία για την Ουκρανία για τέσσερις λόγους, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

1. Εξασφάλιση χερσαίου διαδρόμου μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς

Γεωγραφικά, η Μαριούπολη καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι, αλλά στέκεται μέχρι τώρα ανυπέρβλητο εμπόδιο στις ρωσικές δυνάμεις, που πιέζουν από τα βορειοανατολικά ώστε να συνδεθούν με τους συντρόφους τους στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο στρατηγός Sir Richard Barrons – πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου – λέει ότι η κατάληψη της Μαριούπολης είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

«Όταν οι Ρώσοι αισθανθούν ότι ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτή τη μάχη, θα έχουν ολοκληρώσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία στην Κριμαία και θα το δουν αυτό ως μια μεγάλη στρατηγική επιτυχία».

Εάν η Μαριούπολη «πέσει», τότε η Ρωσία θα είχε τον έλεγχο του 80% της ακτογραμμής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα – διακόπτοντας το θαλάσσιο εμπόριο και απομονώνοντάς την περαιτέρω από τον κόσμο. Αντιστεκόμενοι οι Ουκρανοί στις δυνάμεις που προωθούνται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, κατάφεραν να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων.