Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα της είναι έτοιμη να παραδώσει στη γειτονική της Ουκρανία περισσότερα όπλα, εφόσον η άμυνα της χώρας της παραμένει ασφαλής.

Σύμφωνα με την πρόεδρο Τσαπούτοβα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοση σλοβακικών αυτοκινούμενων πυροβόλων Dana/Zuzana στην Ουκρανία.

«Η θέση της Σλοβακικής Δημοκρατίας είναι σαφής», είπε η Τσαπούτοβα. «Από την αρχή, πέραν της ανθρωπιστικής βοήθειας, προσφέραμε και στρατιωτική βοήθεια», συνέχισε και τόνισε πως είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που έχει προσφέρει ποτέ η χώρα της.

Η Σλοβακία έχει ήδη παραχωρήσει το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων όπλων και εξοπλισμού. Παράλληλα έχει εξασφαλίσει και την αναπλήρωση των S-300 με την προσωρινή εγκατάσταση αμερικανικής συστοιχίας Patriot.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η πρόεδρος Τσαπούτοβα υπογράμμισε πως προϋπόθεση για περαιτέρω παραδόσεις όπλων είναι να μην υπονομευτεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Σλοβακίας. Για τον λόγο αυτόν, είπε πως διεξάγονται συνομιλίες όχι μόνο με εκπροσώπους της Ουκρανίας αλλά και με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.