Η Διεθνής Αμνησία παρενέβη για ακόμα μια φορά για τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατακεραυνώνει το Κίεβο για τις τακτικές που ακολουθεί, οι οποίες «θέτουν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό», όπως χαρακτηριστικά τονίζει. 

Η έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας αναφέρεται στα όπλα που εγκαθιστούν οι Ουκρανοί στρατιώτες σε σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε θανάτους αμάχων.

">

Η έκθεση που έρχεται εν συνεχεία των όσων είχε τονίσει προσφάτως η Διεθνής Αμνησία, όταν είχε χαρακτηρίσει τους Ουκρανούς μαχητές ως «εγκληματίες πολέμου», εκθέτοντας την ελληνική κυβέρνηση που επέστρεψε μέχρι και σε νεοναζί του Τάγματος Αζόφ να μιλήσουν μέσα στη Βουλή.

Αναλυτικά η έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας

– Στρατιωτικές βάσεις δημιουργούνται σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων

– Επιθέσεις εξαπολύονται από κατοικημένες αστικές περιοχές

– Οι παραβιάσεις αυτές δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας, οι οποίες έχουν σκοτώσει και τραυματίσει αμέτρητους αμάχους

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό, εγκαθιστώντας βάσεις και θέτοντας οπλικά συστήματα σε λειτουργία σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, καθώς απωθούσαν τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό, καθώς μετατρέπουν μη στρατιωτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα επακόλουθα ρωσικά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει άμαχο πληθυσμό και έχουν καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές.

«Έχουμε καταγράψει το μοτίβο κατά το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις θέτουν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό και παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.