Με τo κόλπο Μητσοτάκη προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να παραδοθούν οι πύραυλοι cruise Τaurus KEDP 340 στην Ουκρανία για να βομβαρδιστεί η γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία, βοηθώντας τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κάθετη άρνηση για το θέμα από τους Γερμανούς πολίτες, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Δηλαδή, όπως παραδόθηκαν στην Γερμανία τα ΤΟΜΑ BMP-1 και τα λοιπά όπλα μέσω ΗΠΑ (Stinger κλπ.) που πήραν από τα νησιά και κατέληξαν στην Ουκρανία, τώρα προτείνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ν.Κάμερον να παραδοθούν οι πύραυλοι «Τaurus» από την Γερμανία στην Βρετανία, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει στην Ουκρανία.

">

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με τους Γερμανούς εταίρους μας σε αυτό, όπως και σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο Κάμερον απορρίπτει πάντως τις ανησυχίες του καγκελάριου ότι η παράδοση των συγκεκριμένων πυραύλων συνεπάγεται και κλιμάκωση της σύγκρουσης: «Το θέμα της κλιμάκωσης είναι ξεκάθαρο: Το αντιμετωπίζουμε συνέχεια. Αν αυτό που κάνουμε βοηθά μια χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από μια παράνομη και απολύτως αδικαιολόγητη επίθεση, τίποτα δεν θα έπρεπε να μας σταματά από το να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα να αμυνθεί, να ανακτήσει τα εδάφη της (…). Όσο δεν υπάρχει θέμα ΝΑΤΟϊκού στρατιώτη ο οποίος σκοτώνει Ρώσο στρατιώτη, δεν προκαλούμε κλιμάκωση, απλώς επιτρέπουμε στην Ουκρανία να αμυνθεί», δήλωσε.