Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε μια κίνηση-έκπληξη, καθώς ακύρωσε την τελευταία στιγμή την ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στην αμερικανική Γερουσία. 

">

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμενόταν να ζητήσει την αποδέσμευση κονδυλίου 61 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σουμέρ, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως «ο Ζελένσκι δεν μπορεί να έρθει στην ενημέρωσή μας στις 15:00, κάτι συνέβη την τελευταία στιγμή».

Τα σύννεφα στην σχέση της Δύσης με τον Ζελένσκι έχουν γίνει ορατά τις τελευταίες εβδομάδες την ώρα που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πολεμικό πεδίο και απαξίωση του Ουκρανού προέδρου ακόμη και από στενούς του συνεργάτες.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγα 24ωρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας μετά το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Σαλάντα Γιανγκ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από χρηματοδότηση για την αποστολή όπλων και βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους, λέγοντας ότι αυτό θα «γονατίσει» την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.