Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν ότι η ανακοίνωση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου περί συνσυασμένης χρήσης ραντάρ A-50 και του συστήματος S-400, επέτρεψε σε μόλις πέντε ημέρες τον εντοπισμό και την κατάρριψη 24 εχθρικών αεροσκαφών.

Η έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2023 δείχνει ότι η Ρωσία εισάγει το A-50 σε έναν νέο επιχειρησιακό ρόλο στην Ουκρανία. Το βελτιωμένο A-50 χρησιμοποιείται τώρα για τον εντοπισμό στόχων για το Πυραυλικό σύστημα S-400, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των επίγειων συστημάτων αεράμυνας.

Αν και παραδοσιακά το A-50 συντόνιζε τις ενέργειες των μαχητικών αεροσκαφών, στο νέο του αυτό ρόλο αυξάνει την αποτελεσματικότητα της επίγειας αεράμυνας, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητές του. Λειτουργώντας σε μεγάλα υψόμετρα, το ραντάρ A-50 μπορεί να ανιχνεύσει εχθρικά αεροσκάφη σε μεγαλύτερη εμβέλεια από ένα ραντάρ εδάφους, λόγω της ικανότητάς του να βλέπει πέρα ​​από την καμπυλότητα της γης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η νέα στρατηγική των Ρώσων όμως, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η ανάπτυξη του A-50 πιο κοντά στην πρώτη γραμμή υποδηλώνει την προθυμία της Ρωσίας να αναλάβει μεγαλύτερους κινδύνους για χάρη της αποτελεσματικότητας του δικτύου αεράμυνας, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το A-50 από προηγμένα δυτικά αντιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.