Κάλεσμα προς τους Παλαιστίνιους να φύγουν «εθελοντικά» από τη Γάζα και να πάνε σε άλλες χώρες απηύθυνε επίσημα ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ.
Eπιβεβαιώνοντας, σε σχέση και με την αποδοχή από τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, την πρόθεση υποδοχής «πολλών επιπλέον μεταναστών», την έλευσή τους στην Ελλάδα, όπως πρώτο αποκάλυψε το pronews.gr.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, έγραψε χαρακτηριστικά:
«Καλωσορίζω την πρωτοβουλία εθελοντικής μετανάστευσης των Αράβων της Γάζας σε χώρες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Σμότριχ σε μια δήλωση. «Είναι η σωστή ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και για ολόκληρη την περιοχή έπειτα από 75 χρόνια προσφυγιάς, φτώχειας και κινδύνου».
Είπε πως μια περιοχή τόσο μικρή όσο η Λωρίδα της Γάζας χωρίς φυσικούς πόρους δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνη της, και πρόσθεσε: «Το Κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να δεχθεί την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα».
Ο Σμότριχ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενός υπό ισραηλινό αποκλεισμό παραλιακού θύλακα που διοικείται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όπου κατοικούν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς πρόσφυγες από προηγούμενους πολέμους.
Παλαιστίνιοι και ηγέτες αραβικών χωρών έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επιδιώκει μια νέα «Νάκμπα» (καταστροφή), όπως αποκλήθηκε ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μετά τον πόλεμο του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, «άναψε» το «πράσινο φως» στο να δεχθεί η Ελλάδα τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και υποστήριξε χθες από το Βερολίνο, εκεί όπου συμμετέχει σε συζήτηση στο Ίδρυμα Αντενάουερ με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Γερμανίας και αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μέρτς, ότι η Ελλάδα… αντέχει και άλλους παράνομους μετανάστες.
«Στο μεταναστευτικό πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου», είπε αρχικά ο Κ.Μητσοτάκης.
Συνολικά πάνω από 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν επί του παρόντος, ως πρόσφυγες, σε καταυλισμούς τους οποίους διαχειρίζονται υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας.
Οι αραβικές χώρες της περιοχής έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι: Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος δεν δέχονται εκπατρισμένους από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ράφα, η μόνη συνοριακή διάβαση από τη Γάζα προς την Αίγυπτο είναι κλειστή. Ουδείς Παλαιστίνιος περνάει – εκτός από τους τραυματίες και όσους έχουν διπλή υπηκοότητα .
Δεν υπάρχει επίσης διάδρομος για τους πολίτες από τη Γάζα να περάσουν στη Δυτική Όχθη για να ταξιδέψουν από εκεί στην Ιορδανία, καθώς και η Ιορδανία έχει κλείσει τα σύνορά της.
Άρα απομένουν μόνο χώρες όπως η Ευρώπη και κυρίως η Ελλάδα, η μοναδική χώρα που δηλώνει δια της πολιτικής της ηγεσίας ότι «αντέχουμε κι άλλους πρόσφυγες».